ΚΟΣΜΟΣ

Αντίστροφη μέτρηση για τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία

Αντίστροφη μέτρηση για τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία
REUTERS/Eduard Korniyenko

Ολοκληρώνεται η προεκλογική περίοδος στη Ρωσία ενόψει των προεδρικών εκλογών της 18ης Μαρτίου καθώς την ερχόμενη Κυριακή θα αναμετρηθούν οι οκτώ υποψήφιοι που διεκδικούν τον προεδρικό θώκο.

Ο υποψήφιος ξεχωρίζει και στηρίζεται από το Κ.Κ. Ρωσίας είναι ο Πάβελ Γκρουντίνιν, που κάποιοι του απέδωσαν την επωνυμία «κόκκινος ολιγάρχης». Πρόκειται για έναν πετυχημένο επιχειρηματία, ιδιοκτήτης του γνωστού κρατικού αγροκτήματος, ονόματι Λένιν, το οποίο στη Σοβιετική Ένωση που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων τη δεκαετία του ´90, όταν στη μεγαπόλη της Μόσχας μεγάλο τμήμα του πληθυσμού είχε σοβαρό πρόβλημα τροφοδοσίας με προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Στην εκλογική κούρσα συμμετέχει ο βετεράνος όλων των προεδρικών αναμετρήσεων από το 1993, Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, σαφώς πολύ πιο χαμηλών προσδοκιών από παλιότερα, σχολιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ένας ακόμα παλιός γνώριμος, ο Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, φιλελεύθερος οικονομολόγος, «παιδί» της εποχής της περεστρόικα και του τότε προγράμματος αναδιάρθρωσης της σοβιετικής οικονομίας μέσα σε 500 μέρες.

Capture copy copy

REUTERS/Sergei Karpukhin

Τη «φρεσκάδα» στην τωρινή εκλογική διαδικασία προσέφερε η νέα και μοναδική γυναίκα υποψήφιος Ξένια Σομπτσάκ, γνωστή κυρίως σε νέα τμήματα της ρωσικής κοινωνίας από τα τηλεοπτικά σόου, ανάλογα των αμερικανικών "big brother".

Δυο ακόμα υποψήφιοι από το χώρο της σοβιετικής αριστεράς ο ένας, (Μαξίμ Σουράικιν) της πατριωτικής μεγαλοϊδεατικής πλευράς ο άλλος (Σεργκέι Μπαμπούριν) και ο φιλελεύθερος πρόεδρος του επιχειρηματικού επιμελητηρίου Ρωσίας, ο Μπορίς Τιτόφ, συμπληρώνουν την ομάδα των επτά υποψηφίων που θα «συνοδεύσουν» την ερχόμενη Κυριακή το αδιαμφισβήτητο φαβορί, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στη τελευταία, με βάση το Σύνταγμα, προεδρική του θητεία.

Η πολιτική του Ρώσου ηγέτη στην Κριμαία έχει ικανοποιήσει το πατριωτικό αίσθημα των συμπολιτών του, ενώ θετικά κρίνεται στη ρωσική κοινή γνώμη και η πολιτική του στη Συρία. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ρώσων, ο Πούτιν θεωρείται η εγγύηση για τη συνέχιση και την κρατική ενίσχυση της χώρας αλλά και τη δυνατότητα μεταρρύθμισης της οικονομίας στην επόμενη εξαετία.

Capture copy

REUTERS/Gleb Garanich

Σύμφωνα με αναλυτές, η στάση της Δύσης στο ουκρανικό καθώς και οι κυρώσεις εναντίον της Μόσχας για τα θέματα της Κριμαίας και του Ντονμπάς φαίνεται να συσπείρωσαν την κοινωνία γύρω από τον Πούτιν. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να παραμείνει ο «οικοδεσπότης» του Κρεμλίνου και για την επόμενη εξαετή θητεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ