ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Σκριπάλ: Η Ρωσία κλείνει το βρετανικό προξενείο και απελαύνει 23 διπλωμάτες

Υπόθεση Σκριπάλ: Η Ρωσία κλείνει το βρετανικό προξενείο και απελαύνει 23 διπλωμάτες
EPA/ETIENNE LAURENT MAXPPP OUT/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Βρετανός πρόξενος στη Μόσχα, Λόρι Μπρίστοου, εκλήθη το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών για να ενημερωθεί για την απάντηση της Ρωσίας στα μέτρα που ανακοίνωσε το Λονδίνο για την δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου, Σεργκέι Σκριπάλ, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά την επίθεση με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα.

Η Ρωσία, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της Τερέζα Μέι για απέλαση 23 διπλωματών από τη Βρετανία, αποφάσισε να κλείσει το βρετανικό προξενείο και να απελαθούν ισάριθμοι διπλωμάτες από τη χώρα, οι οποίοι πρέπει να αποχωρήσουν εντός μίας εβδομάδας.

Ακόμη, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, αίρεται η άδεια που είχε λάβει η Βρετανία για να ανοίξει γενικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη.

Το Κρεμλίνο έχει πολλάκις αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση δηλητηρίασης του Σκριπάλ, ο οποίος είχε καταδικαστεί από τη Ρωσία ως κατάσκοπος των Βρετανών, όμως αφέθηκε ελεύθερος στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής κατασκόπων.

Μετά τις ευθείες βολές της Μέι προς τη Ρωσία, την οποία κατηγόρησε για την επίθεση, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, ανέφερε πως είναι εξαιρετικά πιθανό ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν να βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Το Κρεμλίνο απάντησε κάνοντας λόγο για «ασυγχώρητες κατηγορίες». «Η Βρετανική πλευρά πρέπει αργά η γρήγορα να παρουσιάσει στοιχεία (για την εμπλοκή της Ρωσίας), τουλάχιστον, στους συμμάχους της (Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ) που εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στο Λονδίνο για το περιστατικό», ανέφερε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ