ΚΟΣΜΟΣ

Ρίγα: Μία νέα πατρίδα για τους «διωγμένους» του Πούτιν

Ρίγα: Μία νέα πατρίδα για τους «διωγμένους» του Πούτιν
Pixabay

Σε ένα παλιό διαμέρισμα της λετονικής πρωτεύουσας μία ομάδα Ρώσων παρακολουθεί σιωπηλά τις πολιτικές εξελίξεις της χώρας τους.

Πρόκειται για την αίθουσα σύνταξης της ανεξάρτητης ιστοσελίδας “Meduza”, η οποία αποτελείται μόνο από υπηκόους της Ρωσίας. Οι εργαζόμενοι είναι οι «διωγμένοι» των ρωσικών μέσων ενημέρωσης αλλά για καλή τους τύχη, η Ρίγα τους καλωσόρισε ένθερμα.

Όπως οι ίδιοι αναφέρουν τους έχει απαγορευθεί από το Κρεμλίνο να δημοσιεύουν ανεξάρτητα σε μέσο της χώρας και για τον λόγο αυτό καλύπτουν πλέον τα πολιτικά της δρόμενα από μακριά. Αυτό θα κάνουν και με τις ρωσικές εκλογές της Κυριακής.

«Ο πληθυσμός εδώ μιλάει ρωσικά και έχει πολύ απλούς, ακριβείς και διαφανείς κανόνες. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τις Αρχές» αναφέρει η διευθύντρια του Meduza, Galina Timchenko, δηλώνοντας πως όλο αυτό αποτελεί μία έντονη αντίθεση σε σχέση με το παλιό της εργασιακό περιβάλλον στη Ρωσία, όπου απολύθηκε, σύμφωνα με την ίδια, έπειτα από διαταγές του Κρεμλίνου.

1


Galina Timchenko / Πηγή: CNNi

«Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας έγινε ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα στα ΜΜΕ της Ρωσίας» δηλώνει. «Το Κρεμλίνο έφερε τα άνω κάτω στα μέσα αντικαθιστώντας τους αρχισυντάκτες με δικούς του».

Η Galina απολύθηκε λίγο μετά από ένα ρεπορτάζ που είχε κάνει σχετικά με την προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014. Η πλειοψηφία του Lenta.ru (στο οποίο εργαζόταν) αποχώρησε και αρκετοί την ακολούθησαν στη Ρίγα.

Η Ρίγα είναι μία πόλη με λιθόστρωτους δρόμους, πυργίσκους εκκλησίας και ένα σκοτεινό παρελθόν

5


Πηγή: CNNi

Για ολόκληρα χρόνια (από το 1940 έως το 1991) η Λετονία ελεγχόταν από το Κρεμλίνο. Όσοι διαφωνούσαν με τις διαταγές του, φυλακίζονταν από τους Σοβιετικούς, βασανίζονταν και δολοφονούνταν από την KGB.

Στο κέντρο της πόλης, τα πρώην κεντρικά της κεντρικής κρατικής ασφάλειας αποτελούν πλέον μνημείο - φόρο τιμής σε όσους είχαν διωχθεί. Κοντά, υπάρχουν σοβιετικά κτίρια και αγάλματα για να θυμίζουν στον κόσμο πως αυτό το μικρό έθνος κάποτε κυριαρχούνταν από τον γίγαντα - γείτονά του, τη Μόσχα.

2 copy


Πηγή: CNNi

Σήμερα όμως, η Ρίγα είναι ένα πολύ διαφορετικό μέρος. Έχει αφήσει πίσω της το βεβαρημένο παρελθόν, έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ και αποτελεί ένα «ασφαλές καταφύγιο» για δημοσιογράφους και αγωνιστές που επιθυμούν να ξεφύγουν από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όμως, δεν είναι μόνο ο κόσμος της δημοσιογραφίας και του αγώνα κατά του Πούτιν που έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία για τη Ρίγα. Για παράδειγμα, ο Pavel Pereverzev είναι ιδιοκτήτης του αρτοποιείου “Babooshka” στην παλιά πόλη της Ρίγας.

4 copy


Πηγή: CNNi

Ο Pereverzev εγκαταστάθηκε στη Λετονία το 2011 με τη σύζυγό του και την μικρή του κόρη. Σύμφωνα με τον ίδιο όμως, δεν έφυγε από τη Ρωσία επειδή φοβόνταν την καταδίωξη, αλλά για να βρει ένα ιδανικότερο μέρος να μεγαλώσει την κόρη του.

«Για μένα, ποτέ δεν είχε να κάνει με την πολιτική. Είχε να κάνει πάντα με τα οικονομικά» αναφέρει στο CNNi.

3 copy


Pavel Pereverzev / Πηγή: CNNi

Η Λετονία σήμερα έχει έναν μεγάλο πληθυσμό Ρώσων και σχεδόν αποτελεί την πατρίδα τους, αφού τους προσφέρει ελευθερίες, που όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, η Ρωσία δεν παρέχει.

«Το καλό με τη ζωή εδώ είναι πως είναι πιο “αναμενόμενη”. Για παράδειγμα, μπορεί οι φόροι να είναι υψηλότεροι, αλλά τουλάχιστον ξέρουμε τι πληρώνουμε» αναφέρει ο Pereverzev.

Σχετικά με τις ρωσικές εκλογές δηλώνει πως δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα ψηφίσει αλλά τονίζει ότι ο Πούτιν έχει απογοητεύσει τη Ρωσία σε πολλά πράγματα: «Δεν μπορώ να διαλέξω το μεγαλύτερό του λάθος, αλλά σίγουρα ένα είναι η έλλειψη του κράτους δικαίου».

Τόσο ο Pereverzev όσο και η Timchenko αποτελούν τη μεσαία τάξη της Ρωσίας που έχει πάρει την απόφαση να αφήσει την πατρίδα της.

«Μου κλέβει το μέλλον. Θυμάμαι την εποχή των ‘90s που υπήρχε αυτή η μυρωδιά ελευθερίας. Μετά, κάτι άλλαξε. Πλέον δεν έχουμε μέλλον» καταλήγει η Galina Timchenko.

CNNi / 'We have no future': Fleeing Putin's Russia for freedom

ΔΗΜΟΦΙΛΗ