ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Στρατιωτικές επιχειρήσεις και στο Βόρειο Ιράκ αν δεν το πράξει η Βαγδάτη

Ερντογάν: Στρατιωτικές επιχειρήσεις και στο Βόρειο Ιράκ αν δεν το πράξει η Βαγδάτη
Murat Cetinmuhurdar/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Τουρκία θα συνεχιστούν και σε άλλες πόλεις στα ανατολικά της Συρίας, μέχρι αυτές να εκκαθαριστούν πλήρως από τους "εξτρεμιστές" (σ.σ. Κούρδοι μαχητές). Αυτό δήλωσε σε ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος για τα στρατιωτικά του σχέδια σε πόλεις του Ιράκ και της Συρίας που συνορεύουν με την Τουρκία.

 

Μιλώντας στην Άγκυρα, μία μέρα μετά την κατάληψη του κουρδικού θύλακα της πόλης Αφρίν, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως η χώρα του θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις και κατά άλλων περιοχών όπως η Μανμπίτζ, η Καμισλί, η Άιν αλ-Αράμπ και η Ρας αλ-Αίν, όπως μετέδωσε το Reuters.

Επιπλέον, προειδοποίησε πως η Τουρκία θα διευρύνει τις επιχειρήσεις της κατά των Κούρδων μαχητών και στο βόρειο Ιράκ, εάν δεν το πράξει η Βαγδάτη.

«Εάν σκοπεύετε να το κάνετε, κάντε το. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε, τότε, κάποια νύχτα, εμείς θα μπορέσουμε να εισέλθουμε αιφνιδιαστικά στο Σιντζάρ για να το καθαρίσουμε από το PKK» επισήμανε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Το έχουμε ήδη πει στην κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ. Εάν αυτή η ιστορία καθυστερήσει περαιτέρω, τότε θα υπάρξει μια νέα (επιχείρηση) "Κλάδος Ελαίας" εκεί κάτω», διαβεβαίωσε ο Ερντογάν.

Σημειώνεται πως ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους έχει ήδη διαβεβαιώσει ότι μετά την Αφρίν, οι τουρκικές δυνάμεις κατευθύνονται στο Μανμπίτζ, σε απόσταση περίπου 100 χλμ ανατολικά.

Εντούτοις, μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες, που στηρίζουν τους YPG στη μάχη κατά του ISIS.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ