ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Πολλές οι ενδείξεις για χρήση χημικών όπλων στην Ανατολική Γκούτα

Συρία: Πολλές οι ενδείξεις για χρήση χημικών όπλων στην Ανατολική Γκούτα
EPA/YOUSSEF BADAWI

Ενδείξεις για χρήση χημικών όπλων στην Ανατολική Γκούτα, τον θύλακα των ανταρτών κοντά στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, εξετάζει ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Όπως γνωστοποίηση ο ίδιος ο ΟΑΧΟ υπάρχουν πολλές ενδείξεις, όμως θα είναι δύσκολο να διεξαγάγει έρευνα σε βάθος για αυτές.

Μια αποστολή του ΟΑΧΟ είχε διεξαγάγει έρευνες για 70 επιθέσεις με αέριο στη Συρία από το 2014, επί συνόλου 370 καταγγελθεισών επιθέσεων, διευκρίνισε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, ο Αχμέτ Ουζουμτζού.

«Υπήρξαν πολλές» πρόσφατες καταγγελίες για επιθέσεις με χημικά όπλα στην Ανατολική Γκούτα, είπε ο ίδιος σε δημοσιογράφους πριν συμμετάσχει σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Οι ειδικοί μας τις μελετούν, αλλά σαφώς, αφού πρόκειται για έναν θύλακα, είναι δύσκολο να έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες», συμπλήρωσε ο Ουζουμτζού.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αναφερθεί σε επιθέσεις με χλώριο κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης για την ανακατάληψη χωριών στην ανταρτοκρατούμενη Ανατολική Γκούτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ