ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν έδωσε εντολή να μελετηθεί η «λίστα Σαμπτσάκ» των 16 κρατουμένων

Ο Πούτιν έδωσε εντολή να μελετηθεί η «λίστα Σαμπτσάκ» των 16 κρατουμένων
Yuri Kadobnov/POOL via Reuters

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανάθεσε στη διεύθυνση της προεδρίας να μελετήσει τον κατάλογο με 16 ονόματα κρατουμένων, τον οποίο του είχε παραδώσει η Ξένια Σαμπτσάκ, με την παράκληση να τους απονείμει χάρη ή να τους δώσει αμνηστία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πρόσφατα μια εκπρόσωπος του προεκλογικού επιτελείου της Σαμπτσάκ, η Μαρίνα Λιτβινόβιτς, είχε αναρτήσει στον λογαριασμό της στο Facebook έναν κατάλογο με πρόσωπα, για τα οποία η υποψήφια για τη ρωσική προεδρία ζητούσε εξ’ ονόματος του κόμματος «Πρωτοβουλία των Πολιτών», την απελευθέρωσή τους (είτε με το να τους δοθεί χάρη, είτε να αμνηστευθούν).

Στον κατάλογο τον οποίο η Σαμπτσάκ παρέδωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Ρώσος πρόεδρος με τους υποψηφίους για την προεδρία, που συμμετείχαν στις προεδρικές εκλογές, περιλαμβάνονται 16 άτομα, μεταξύ των οποίων οι Ουκρανοί Όλεγκ Σεντσόφ και Αλεξάντρ Κολτσένκο, ο πρώην υπεύθυνος ασφαλείας της εταιρείας Yukos, Αλεξέι Πιτσούλιν, ο δημοσιογράφος Αλεξάντρ Σοκολόφ και άλλοι.

Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν για να συζητηθεί η «κούρσα εξοπλισμού»

Με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησε να συναντηθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μέσα στο επόμενο διάστημα, με στόχο να συζητηθεί η «κούρσα εξοπλισμού».

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο προέδρων, ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να δήλωσε ότι η κούρσα αυτού βρίσκεται πλέον «εκτός ελέγχου».

Όπως μεταδίδει το Reuters, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την εκλογική νίκη του ενώ συζητήθηκε και το ενδεχόμενο συνάντησης υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

«Ο Τραμπ και ο Πούτιν συζήτησαν το ενδεχόμενο να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν την στρατηγική σταθερότητα και να πολεμήσουν τη διεθνή τρομοκρατία» είπε επίσης ο Κρεμλίνο.

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA μετέδωσε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sergei Ryabkov εξέφρασε την ελπίδα του η εκλογική αυτή νίκη να πείσει τους Αμερικανούς πολιτικούς να σταματήσουν να απομονώνουν τη Ρωσία και είπαν ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή στο διάλογο με την Ουάσινγκτον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ