ΚΟΣΜΟΣ

Εν ψυχρώ δολοφονία Αφροαμερικανού από αστυνομικούς-Νόμιζαν πως το κινητό που κρατούσε ήταν όπλο

Εν ψυχρώ δολοφονία Αφροαμερικανού από αστυνομικούς-Νόμιζαν πως το κινητό που κρατούσε ήταν όπλο
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ EPA/LYNN BO BO

Αστυνομικοί στο Σακραμέντο πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Αφροαμερικανό στην αυλή του σπιτιού της γιαγιάς του, επειδή πίστευαν πως τους σημαδεύει με όπλο.

Όμως στις έρευνες που διεξήχθησαν έπειτα από το αιματηρό περιστατικό, δεν βρέθηκε κανένα όπλο στο σημείο, παρά μόνο ένα κινητό τηλέφωνο κοντά στο πτώμα του Stephon Clark. Όλο το ανατριχιαστικό συμβάν καταγράφηκε από τις κάμερες που είχαν πάνω τους δύο αστυνομικοί καθώς και από ελικόπτερο της αστυνομίας.

Στο βίντεο έχει καταγραφεί μια σύντομη καταδίωξη του Clark, η οποία διήρκησε λιγότερο από ένα λεπτό. Ένας από τους αστυνομικούς τον εντόπισε στον δρόμο και του φώναξε: «Δείξε μου τα χέρια σου! Σταμάτα! Σταμάτα!».

Εκείνος δεν σταμάτησε και δύο αστυνομικοί τον κυνήγησαν μες στο σκοτάδι ώσπου έφτασαν στην αυλή της γιαγιάς του και ένας από αυτούς του φώναξε: «Δείξε μου τα χέρια σου! Όπλο, όπλο, όπλο».

Λίγα δευτερόλεπτα μετά, άρχισαν οι πυροβολισμοί από την αστυνομία. Ο άτυχος νεαρός έπεσε στο έδαφος και προσπάθησε να συρθεί στο έδαφος για να σωθεί, αλλά οι σφαίρες συνέχιζαν να πέφτουν σαν βροχή.

Ο θάνατός του προκάλεσε την οργή πολλών κατοίκων της περιοχής που ζητούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι οι αστυνομικοί, οι οποίοι υποστηρίζουν πως πυροβόλησαν επειδή πίστεψαν πως η ζωή τους βρισκόταν σε κίνδυνο.

Όταν αργότερα τη νύχτα του συμβάντος έφθασαν περισσότεροι αστυνομικοί στο σημείο, ακούγεται κάποιος να ρωτάει «τι είχε πάνω του;» και ένας άλλος του απαντάει: «Κάτι στα χέρια του που από μακριά μας φάνηκε σαν όπλο».

Λίγα λεπτά μετά ακούστηκε κάποιος να λέει «Κλείσε τον ήχο» και έτσι το βίντεο συνεχίζει χωρίς να ακούγεται τι λένε οι αστυνομικοί.

Η γιαγιά του θύματος υποστηρίζει πως ήταν μέσα στο σπίτι όταν άκουσε τους πυροβολισμούς και ότι είδε τον εγγονό της να κρατάει ένα iPhone.

Είχε πεθάνει. Είπα στους αστυνομικούς πως είναι δολοφόνοι.

ΠΡΟΣΟΧΗ σκληρές εικόνες:

Τι υποστηρίζει η Αστυνομία

Το περιστατικό συνέβη την Κυριακή λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ, όταν η αστυνομία έλαβε μία κλήση που τους πληροφόρησε πως ένας άντρας έσπασε παράθυρα αυτοκινήτων και τώρα κρύβεται σε μία αυλή. Τον περιέγραψαν ως αδύνατο, ύψος κοντά στο 1,85 και να φοράει ένα μαύρο φούτερ.

Στο σημείο έφθασαν οι Αρχές με τη συνοδεία ελικοπτέρου, με τους αστυνομικούς που επέβαιναν σε αυτό να ενημερώνουν τους συναδέλφους τους στο έδαφος πως ο ύποπτος κρατούσε ένα εργαλείο και έσπασε το παράθυρο ενός σπιτιού.

Έπειτα, ξεκίνησε να τρέχει και πήδηξε μέσα σε μία αυλή. Οι δύο αστυνομικοί άρχισαν να τον κυνηγούν ώσπου έφθασαν στο σημείο και του ζήτησαν να σταματήσει και να σηκώσει ψηλά τα χέρια του. Αυτός δεν το έκανε, προσπάθησε να φύγει γρήγορα και οι αστυνομικοί τον καταδίωξαν.

Τότε, ο άντρας «γύρισε και κατευθύνθηκε προς το μέρος τους, ενώ κρατούσε ένα αντικείμενο. Οι αστυνομικοί πίστεψαν πως ο ύποπτος τους σημάδευε με όπλο και φοβούμενοι για την ασφάλειά τους, τον πυροβόλησαν πολλές φορές».

Συγκεκριμένα, έριξαν είκοσι φορές και τον πέτυχαν αρκετές από αυτές. Έπειτα του πέρασαν χειροπέδες και προσπάθησαν να τον επαναφέρουν, αλλά μάταια.

Οι δύο αστυνομικοί που ενεπλάκησαν, είχαν δύο και τέσσερα χρόνια εμπειρίας στην αστυνομία του Σακραμέντο, ενώ πριν και οι δύο είχαν εργαστεί τέσσερα χρόνια σε άλλες υπηρεσίες, ενώ αμφότεροι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα κατά τη διάρκεια μιας έρευνας για άσκηση υπερβολικής βίας.

Οι ντεντέκτιβ εντόπισαν τουλάχιστον τρία οχήματα με σπασμένα τζάμια και πιστεύουν πως ο Clark έσπασε και τη γυάλινη πόρτα ενός γειτονικού σπιτιού. Οι αστυνομικοί που βρισκόταν στο ελικόπτερο ανέφεραν πως τον είδαν να σπάει την πόρτα.

Η θέση της οικογένειας του θύματος

Ο αδερφός του θύματος, Stevante Clark δήλωσε πως ο αδερφός του «δεν ήταν κλέφτης. Έχει συλληφθεί στο παρελθόν αλλά τον τελευταίο καιρό έχει αλλάξει και τον χαρακτήρα του και τη ζωή του. Ήταν από αυτούς που όλοι ήθελαν να είναι κοντά του. Προερχόμαστε από φτωχικά σπίτια και νοιαζόταν για τα παιδιά του περισσότερο από οτιδήποτε άλλο».

180321162302 sacramento police shooting stephon clark exlarge 169


Δεξιά είναι το θύμα, Stephon Clark και δεξιά ο αδερφός του / Πηγή: CNNi

Ο αδερφός του Stephon σύμφωνα με το CNNi, δήλωσε στο HLN πως τώρα προτεραιότητά του είναι τα δύο παιδιά του αδερφού του και όχι κάποια μήνυση ή το υλικό των καμερών.

«Θέλω απλά να σιγουρευτώ πως τα παιδιά του θα πάνε σχολείο, πως η μητέρα μου είναι καλά και πως θα έχει μία ωραία κηδεία».

Ανέφερε επίσης πως ούτε αυτός αλλά ούτε και η μητέρα του σκοπεύουν να δουν το βίντεο, αλλά δεν έκρυψε τον προβληματισμό τους σχετικά με ό,τι συνέβη.

«Είπαν πως είχε όπλο. Μετά είπαν πως κρατούσε έναν λοστό. Μετά είπαν πως κρατούσε κάτι άλλο. Οπότε σας ρωτάω, τι ήταν αυτό το κάτι άλλο;».

Eάν μου πουν ψέματα μια φορά, ξέρω πως θα το ξανακάνουν.

Πληροφορίες από CNNi / Sacramento police shot man holding cell phone in his grandmother's yard

ΔΗΜΟΦΙΛΗ