ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότεροι από 105.000 άμαχοι εγκατέλειψαν την Ανατολική Γκούτα

Περισσότεροι από 105.000 άμαχοι εγκατέλειψαν την Ανατολική Γκούτα
REUTERS/Omar Sanadiki

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 105.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τον ανταρτοκρατούμενο θύλακα Ανατολική Γκούτα στη Συρία, περιλαμβανομένων άλλων 700 σήμερα, μετά την έναρξη της επίθεσης των κυβερνητικών δυνάμεων για την ανακατάληψή του πριν από έναν μήνα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον στρατό.

Σύμφωνα με το RIA η απομάκρυνση πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια «ανθρωπιστικών παύσεων». Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κύριος σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στη σύγκρουση, έδωσε εντολή για καθημερινές πεντάωρες καταπαύσεις του πυρός και τη δημιουργία ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» προκειμένου οι άμαχοι να μπορέσουν να φύγουν από την Ανατολική Γκούτα.

Στο μεταξύ, συριακές δυνάμεις εισήλθαν σήμερα στην πόλη Χαράστα της Ανατολικής Γκούτα, σύμφωνα με συριακά κρατικά ΜΜΕ.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως μονάδες του στρατού άρχισαν να απομακρύνουν οδοφράγματα και να ανοίγουν δρόμους στη Χαράστα, ανοίγοντας τον δρόμο στις μονάδες του μηχανικού που θα καθαρίσουν την πόλη από εκρηκτικά που άφησαν πίσω τους φεύγοντας οι αντάρτες.

Χθες, Παρασκευή, η τελευταία ομάδα ανταρτών της Χαράστα συμφώνησε με την κυβέρνηση για την απομάκρυνση των μαχητών της.

Χιλιάδες μαχητές της Άχραμ αλ-Σαμ και οι οικογένειές τους εγκατέλειψαν αυτή την εβδομάδα τη Χαράστα κατευθυνόμενοι προς ανταρτοκρατούμενες περιοχές στη βορειοδυτική Συρία.

Τέσσερις χιλιάδες επτακόσιοι χιλιάδες άνθρωποι, περιλαμβανομένων 1.300 ανταρτών, εκτιμάται πως εγκατέλειψαν τη Χαράστα τις τελευταίες δύο ημέρες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, ο συριακός στρατός σταμάτησε μετά τα μεσάνυχτα τον βομβαρδισμό της Ντούμα, τελευταίου προπυργίου των ανταρτών στην ανατολική Γκούτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ