ΚΟΣΜΟΣ

«Συμβαίνουν αυτά» λέει για το μακελειό στο Όρεγκον ο Τζεμπ Μπους

«Συμβαίνουν αυτά» λέει για το μακελειό στο Όρεγκον ο Τζεμπ Μπους

Την έντονη αντίδραση του Μπαράκ Ομπάμα προκάλεσε η ωμή δήλωση του υποψηφίου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, Τζεμπ Μπους, γόνου της γνωστής πολιτικής οικογένειας, πως "αυτά τα πράγματα συμβαίνουν", αναφερόμενος στην πρόσφατη σφαγή σε Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.

Ερωτηθείς ο κ. Μπους σε προεκλογική του συγκέντρωση, προφανώς για να προσεταιριστεί τους πιο συντηρητικούς ρεπουμπλικάνους, είπε επί λέξει: "γνωρίζω αυτού του είδους τις προκλήσεις από τότε που ήμουν κυβερνήτης...ξέρετε, αυτά τα πράγματα συμβαίνουν. Υπάρχει πάντοτε μια κρίση και πρέπει να κάνεις κάτι αλλά δεν κάνεις κατ' ανάγκη το σωστό".

Άμεση ήταν η αντίδραση του Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος σάρκασε λέγοντας
"δεν νομίζω ότι χρειάζεται καν να αντιδράσω σε αυτό" πριν υπογραμμίσει ότι η απραξία στη λήψη μέτρων για τον έλεγχο της οπλοκατοχής αποτελεί "πολιτική απόφαση".

Ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε πως αδυνατεί να προωθήσει ένα αυστηρότερο πλαίσιο για τον έλεγχο των όπλων καθώς προσκρούει στο πανίσχυρο λόμπι των υποστηρικτών της οπλοκατοχής (NRA). Δεσμεύτηκε, ωστόσο, ότι θα εντείνει τη συζήτηση γύρω από το ακανθώδες αυτό θέμα έτσι ώστε ν' αποκτήσει "πολιτική δυναμική".

Όλα αυτά συμβαίνουν μόλις τρεις ημέρες αφότου ο 26χρονος Κρις Χάρπερ Μέρσερ άνοιξε πυρ στο Πανεπιστήμιο Άμπκουα του Όρεγκον σκοτώνοντας 9 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 20 πριν τελικά πέσει και ο ίδιος νεκρός από τις σφαίρες των αστυνομικών. Όλα τα όπλα που είχε στην κατοχή του είχαν αγοραστεί νόμιμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ