ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν από την Ανατολική Γκούτα - Έφτασαν σε περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες

Χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν από την Ανατολική Γκούτα - Έφτασαν σε περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες
REUTERS/Omar Sanadiki

Χιλιάδες  μαχητές και άμαχοι έφτασαν την Τετάρτη σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες, στη βορειοδυτική Συρία, μετά την εκκένωση ζωνών της Ανατολικής Γκούτα, κοντά στη Δαμασκό.

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι λεωφορεία που μετέφεραν τους μαχητές και τις οικογένειές τους, καθώς και άλλους αμάχους, άρχισαν να φτάνουν στο Καλαάτ αλ Μάντικ, έναν ανταρτοκρατούμενο τομέα στην επαρχία Χάμα που αποτελεί συνήθη σταθμό στον δρόμο προς την επαρχία Ιντλίμπ, η οποία δεν ελέγχεται από το συριακό καθεστώς.

Μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων μοίρασαν παιχνίδια, γάλα και χυμούς στα παιδιά που αποβιβάζονταν από τα λεωφορεία.

Σύμφωνα με το επίσημο συριακό πρακτορείο Sana, 6.432 άνθρωποι επιβαίνουν σε αυτά τα λεωφορεία που αναχώρησαν το βράδυ της Τρίτης από έναν θύλακα της Αν. Γκούτα που ελεγχόταν από την οργάνωση Φαϊλάκ αλ-Ραχμάν.

Οι νέες αυτές εκκενώσεις έγιναν στο πλαίσιο μιας συμφωνίας την οποία διαπραγματεύτηκε η οργάνωση με τη Ρωσία, τη σύμμαχο του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Η Μόσχα είχε ήδη διαπραγματευτεί πρόσφατα μια παρόμοια συμφωνία με την οργάνωση Αχράρ αλ Σαμ, καθώς επίκεται η ανακατάληψη από το καθεστώς του τελευταίου αυτού προπυργίου των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό.

Συνολικά, περισσότεροι από 23.000 άνθρωποι –αντάρτες και άμαχοι– έχουν φύγει από τη Γκούτα με προορισμό το Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με συριακά μέσα ενημέρωσης, η έξοδος συνεχίζεται και σήμερα ενώ περισσότεροι από 128.000 άμαχοι έχουν καταφύγει σε εδάφη που ελέγχονται από το καθεστώς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ