«Πυρά» Ερντογάν κατά Μακρόν για τη Συρία
Η Τουρκία έχει αρχίσει τις προετοιμασίες για να εκδιώξει τους Κούρδους μαχητές από τις περιοχές της βόρειας Συρίας Αΐν αλ-Άραμπ, Ρας αλ-Αΐν και Τελ Αμπιάντ και μέχρι τα ιρακινά σύνορα, δήλωσε σήμερα (30/3) ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας ότι θα εκδιώξει τους μαχητές και από το Ιράκ.
Ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να βλάψει στρατιώτες συμμαχικών χωρών που είναι ανεπτυγμένοι στην περιοχή, όμως δεν μπορεί να επιτρέψει σε Κούρδους να περιφέρονται ελεύθεροι, ακόμη και σε ξένα κράτη.
Στη συριακή πόλη Μανμπίτζ, αμερικανικά στρατεύματα είναι ανεπτυγμένα δίπλα σε μαχητές της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας.
Ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι τον «λύπησε πάρα πολύ» η «πλήρως εσφαλμένη» τοποθέτηση της Γαλλίας, η οποία πρότεινε μια μεσολάβηση ανάμεσα στην Άγκυρα και την YPG στη βόρεια Συρία.
«Θα ήθελα να υπογραμμίσω πως με λύπησε πάρα πολύ η πλήρως εσφαλμένη προσέγγιση της Γαλλίας στο ζήτημα αυτό», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος. «Ποιοί είστε εσείς που μιλάτε για μεσολάβηση ανάμεσα στην Τουρκία και μια τρομοκρατική οργάνωση;», πρόσθεσε.
Ωστόσο στο Παρίσι ανακοινώθηκε σήμερα από την προεδρία της Δημοκρατίας πως η Γαλλία δεν προβλέπει να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία έξω από τον διεθνή συνασπισμό που πολεμά την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Η διευκρίνιση αυτή έγινε την επομένη δηλώσεων που έκαναν κούρδοι αξιωματούχοι έπειτα από συνάντησή τους με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τις οποίες το Παρίσι πρόκειται να στείλει «νέα στρατεύματα» στη βόρεια Συρία.
«Η Γαλλία δεν προβλέπει νέα στρατιωτική επιχείρηση επί του πεδίου στη βόρεια Συρία εκτός του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS)», υπογράμμισε η προεδρία.
Λίγο πριν από την έκδοση της ανακοίνωσης αυτής από το μέγαρο των Ηλυσίων, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης είχε δηλώσει πως η προσφορά υποστήριξης από τη Γαλλία στην πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας ισοδυναμεί με υποστήριξη τρομοκρατών.
Δύσκολες οι επόμενες 48 ώρες: Ισχυροί άνεμοι έως εννέα μποφόρ - Ξεπερνούν τα 100 χλμ/ώρα οι ριπές
09:49
Ουκρανία: Στους 13 οι νεκροί από ρωσικά πλήγματα - 70 πύραυλοι και 280 drones εναντίον της χώρας
09:40
Γαλλία: Ελπίδες για ύφεση της φωτιάς στο Μπορντό - Προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας
09:31
Αρτοποιός: Αγώνας των εναέριων μέσων στη φωτιά στο Ρέθυμνο - Μεγάλες δυσκολίες λόγω θυελλωδών ανέμων
09:22