ΚΟΣΜΟΣ

Η Μαλάλα επέστρεψε στο σπίτι της

Η Μαλάλα επέστρεψε στο σπίτι της
REUTERS/Saiyna Bashir

Στο σπίτι της επέστρεψε για πρώτη φορά μετά την επίθεση των Ταλιμπάν εναντίον της, η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Μαλάλα Γιουσαφζάι.

Οι Ταλιμπάν είχαν πυροβολήσει την 20χρονη πλέον Μαλάλα το 2012, «ενοχλημένοι» που το κορίτσι μιλούσε ανοιχτά για την εκπαίδευση των γυναικών στο Πακιστάν.

Η επίσκεψή της στο Πακιστάν ανακοινώθηκε την Πέμπτη αλλά δεν είχε αποσαφηνιστεί εάν θα επιστρέψει στην περιοχή Σαβάτ, όπου μεγάλωσε.

«Πάντα ήταν το όνειρό μου να επιστρέψω στο Πακιστάν και να μπορώ, ειρηνικά και χωρίς φόβο, να κινούμαι στους δρόμους, να γνωρίζω ανθρώπους, να μιλάω με κόσμο» είπε εμφανώς συγκινημένη η 20χρονη, σε μια παθιασμένη ομιλία της στο πρωθυπουργικό γραφείο στο Ισλαμαμπάντ.

«Και νομίζω ότι είμαι στο παλιό μου σπίτι πάλι… Οπότε γίνεται πραγματικότητα (σ.σ. το όνειρό μου) και σας ευγνωμονώ όλους» είπε η ίδια.

Το ταξίδι της στο Πακιστάν αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις ημέρες. Στο πλευρό της βρίσκονται από την πρώτη στιγμή μέλη της ομάδας Malala Fund Group.

H ιστορία της Μαλάλα

Οι πακιστανοί Ταλιμπάν, που κατείχαν την γενέτειρά της στην Κοιλάδα Σαβάτ ωσότου απωθήθηκαν από τον στρατό το 2009, ανέλαβαν αργότερα την ευθύνη για την επίθεση εναντίον της. Το φονταμενταλιστικό κίνημα είχε κλείσει τα σχολεία θηλέων κι επέβαλε μια ακραία ερμηνεία της σαρίας, του ισλαμικού νόμου, όταν έλεγχε την περιοχή.

Την περασμένη εβδομάδα, σε ανάρτησή της στο Twitter, η Μαλάλα δεν έκρυψε τη νοσταλγία της για τη χώρα της.

«Θυμάμαι όμορφες στιγμές από την πατρίδα, όταν παίζαμε κρίκετ στις ταράτσες, όταν τραγουδάγαμε τον εθνικό ύμνο στο σχολείο. Χαρούμενη Ημέρα του Πακιστάν!», είχε γράψει την 23η Μαρτίου.

Καθώς δεν ήταν δυνατόν να επιστρέψει στο Πακιστάν αφότου ανάρρωσε, οι γονείς της Γιουσαφζάι αποφάσισαν να παραμείνουν στο Μπέρμιγχαμ, στη Βρετανία.

Η νεαρή έχει δημιουργήσει το Ταμείο Μαλάλα και υποστηρίζει οργανώσεις που προωθούν το δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών κι ιδίως των κοριτσιών στο Πακιστάν, τη Νιγηρία, την Ιορδανία, τη Συρία και την Κένυα. Σπουδάζει οικονομικά, φιλοσοφία και πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από πέρυσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ