ΚΟΣΜΟΣ

Στο σφυρί το βασιλικό διαμάντι Μπλε Φαρνέζε

Στο σφυρί το βασιλικό διαμάντι Μπλε Φαρνέζε
REUTERS/Henry Nicholls

Το μεγάλης ιστορικής αξίας διαμάντιΜπλε Φαρνέζε, που επί 300 χρόνια περνούσε από γενιά σε γενιά στις βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης, πρόκειται να δημοπρατηθεί για πρώτη φορά τον ερχόμενο μήνα, ανακοίνωσε ο οίκος Sotheby's.

Το Μπλε Φαρνέζε είναι 6,16 καρατίων, έχει σχήμα αχλαδιού και χρώμα σκούρο γκρι-μπλε. Εκτιμάται ότι είναι ένα από τα πιο ιστορικά διαμάντια και αναμένεται να πιάσει από 3.690.000 έως 5.270.000 δολάρια στη δημοπρασία που θα γίνει τον Μάιο στη Γενεύη.

Προέρχεται από τα αδαμαντωρυχεία Γκολκόντα στην Ινδία και είχε δοθεί ως δώρο στην Ελισάβετ Φαρνέζε, το 1715, για τον γάμο της με τον βασιλιά Φίλιππο Ε’ της Ισπανίας.

Το διαμάντι κληροδοτούνταν επί περισσότερες από επτά γενιές καθώς οι απόγονοι της Ελισάβετ και του Φίλιππου παντρεύονταν με άλλα μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης και έτσι ταξίδευε σε μια βασιλική κασετίνα από την Ισπανία στη Γαλλία, την Ιταλία και την Αυστρία.

Λέγεται πως την ύπαρξή του γνώριζαν μόνο οι στενοί συγγενείς και οι χρυσοχόοι της βασιλικής οικογένειας, όπως ανέφερε ο οίκος δημοπρασιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ