ΚΟΣΜΟΣ

Ναός του Πανάγιου Τάφου: Το κλειδί του ιερότερου τόπου της Χριστιανοσύνης κρατούν δύο… μουσουλμάνοι

Ναός του Πανάγιου Τάφου: Το κλειδί του ιερότερου τόπου της Χριστιανοσύνης κρατούν δύο… μουσουλμάνοι
EPA/ATEF SAFADI/REUTERS/Ammar Awad

Στη συνείδηση πολλών ίσως να παραμένει μυστήριο το γιατί το κλειδί ενός από τους πιο ιερούς τόπους των Χριστιανών κρατά ένας μουσουλμάνος. Όμως, με τις έριδες που ξεσπούν κατά καιρούς μεταξύ των δογμάτων που έχουν τη διαχείριση του Ναού της Αναστάσεως, η φύλαξη του Ναού από κάποιον «ουδέτερο», αποδεικνύεται από λογική έως αναπόφευκτη.

Ο Αντίμπ Τζούντεχ (Adeeb Joudeh) κρατά δύο κλειδιά. «Αυτό είναι 850 ετών», λέει δείχνοντας το παλιό κλειδί, το οποίο μετά από αιώνες χρήσης, έσπασε. Το «νέο», ένα βαρύ κλειδί 30 εκατοστών από χυτοσίδηρο, είναι αυτό που ανοίγει τη βαριά ξύλινη πόρτα του ναού του Πανάγιου Τάφου, ιερότερου τόπου του Χριστιανισμού και τόπο προσκυνήματος χιλιάδων πιστών από όλο τον κόσμο.

Key

Η φύλαξη του χριστιανικού ναού από μουσουλμάνους προέκυψε ως επιτακτική ανάγκη θρησκευτικής εξισορρόπησης στην ταραγμένη αυτή περιοχή.Ο Αντίμπ Τζουντέχ, ο τελευταίος μουσουλμάνος "κλειδοκράτορας", θα παραδώσει τα κλειδιά στην επόμενη γενιά, όπως ακριβώς έκανε κι ο πατέρας του με τον ίδιο - Πηγή photo: CNN

Ο Τζούντεχ ανήκει στην τελευταία γενιά κλειδοκρατόρων του Πανάγιου Τάφου. Η οικογένειά του εδώ και αιώνες αποτελεί τον ουδέτερο φύλακα που διαφυλάσσει την ηρεμία εντός κι εκτός του Ναού. Όπως ο πατέρας του τού παρέδωσε το ιερό κλειδί, έτσι κι ο ίδιος, όταν φτάσει η στιγμή, θα το παραδώσει στον γιο του: «Αυτό που δίνουμε στις επόμενες γενιές δεν είναι μόνο το κλειδί αλλά ο σεβασμός στις άλλες θρησκείες», λέει ο ίδιος που παραδέχεται πως η συμφωνία μεταξύ των μουσουλμάνων προγόνων του και των χριστιανών βοήθησε στη δημιουργία μίας σχέσης εμπιστοσύνης και αγαστής συνεργασίας, στο πέρασμα των αιώνων, μεταξύ των δύο θρησκειών.

holy sepulchre

Τα ιστορικά συμβόλαια με τα οποία παραχωρήθηκε στην οικογένειά του το δικαίωμα κατοχής του κλειδιού του Ναού, είναι γραμμένα σε περγαμηνή και υπογεγραμμένα με χρυσή μελάνη. Το πιο παλιό χρονολογείται από το 1517: «Αυτή είναι η οικογενειακή κληρονομιά μας. Είναι ό,τι έχουμε ως οικογένεια. Και είναι τιμή όχι μόνο για την οικογένειά μου αλλά και για όλους τους μουσουλμάνους του κόσμου», λέει περήφανα ο Τζουντέχ.

Αποκλειστικό CNN Greece: οι εργασίες αποκατάστασης του Παναγίου Τάφου

Ο Ναός του Πανάγιου Τάφου πιστεύεται πως είναι το σημείο όπου τάφηκε ο Χριστός μετά τη Σταύρωσή Του. Σήμερα, αποτελεί έδρα του ελληνορθόδοξου πατριαρχείου Ιεροσολύμων ενώ τη διαχείριση του κτιρίου μοιράζονται έξι διαφορετικές χριστιανικές εκκλησίες: η Ελληνορθόδοξη, η Ρωμαιοκαθολική, η Αρμενική Αποστολική, οι Κόπτες Αιγύπτιοι, οι Συριανοί ορθόδοξοι και Εκκλησία της Αιθιοπίας.

Όπως γίνεται συνήθως, όμως, στις περιπτώσεις αυτές, όσοι περισσότεροι οι εμπλεκόμενοι, τόσο περισσότερες οι έριδες. Δεν είναι μόνο η ένταση που επικρατεί κατά τη διαδικασία της Αφής του Φωτός αλλά και επεισόδια που ξεκινούσαν συχνά από ασήμαντη αφορμή και γενικεύονταν, προκαλώντας πολλές φορές την επέμβαση των Ισραηλινών.

Η οικογένεια Τζουντέχ, όμως, δεν είναι η μόνη που κουβαλά στους ώμους της το ιερό αυτό καθήκον. Παρότι είναι οι κλειδοκράτορες και φύλακες του ναού, οι Νουσεϊμπέχ, μία άλλη οικογένεια μουσουλμάνων, είναι υπεύθυνοι να ανοίγουν τις πόρτες, επιτρέποντας την είσοδο των πιστών στην εκκλησία.

GettyImages 80270419

Οι πιστοί ακουμπούν το σημείο όπου πιστεύεται πως το σώμα του Χριστού ετοιμάστηκε για ενταφιασμό από τον Ιωσήφ της Αριμαθείας – Πηγή Photo: David Silverman/Getty Images

Όταν ο Γουατζέχ Νουσεϊμπέχ φτάνει στο κατώφλι του Ναού, νωρίς το πρωί, παίρνει το κλειδί από τον Τζουντέχ, ανεβαίνει μία μικρή ξύλινη σκάλα για να ξεκλειδώσει την πάνω κλειδαριά και στη συνέχεια κάνει το ίδιο και με την κάτω. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε απόγευμα, όταν η εκκλησία κλειδώνεται ξανά.

Εδώ και αιώνες, οι δύο αυτές οικογένειες μουσουλμάνων μοιράζονται την ευθύνη τής φύλαξης του ναού του Πανάγιου Τάφου. Είναι ένα ασυνήθιστο αλλά αποτελεσματικό, όπως αποδεικνύεται, μοντέλο αρμονικής συνύπαρξης σε μια πόλη – χωνευτήρι θρησκειών, με μακρά, ταραχώδη ιστορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ