ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Επικίνδυνη κλιμάκωση από ΗΠΑ-Ρωσία

Συρία: Επικίνδυνη κλιμάκωση από ΗΠΑ-Ρωσία
EPA/ANDY RAIN

Επικίνδυνα κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή εν αναμονή της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ για το πώς θα απαντήσει στην φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη Ντούμα, που άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς. Την Πέμπτη, η ρωσική στρατιωτική αστυνομία αναπτύσσεται στην πόλη Ντούμα της Συρίας, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ενώ νωρίτερα, οι στρατιωτικές δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης, ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης, που ήταν το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στην Ανατολική Γούτα, έξω από την Δαμασκό.

Ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει καθορίσει χρονοδιάγραμμα για δράση σε απάντηση στη φερόμενη χημική επίθεση στη Συρία, παρά την ανάρτηση που έκανε στο Twitter ότι πύραυλοι «θα (αρχίσουν να) έρχονται» και ότι η Ρωσία θα πρέπει να «ετοιμαστεί».

Ο Τραμπ έχει διάφορες επιλογές, όχι μόνο στρατιωτικές, ότι όλες οι επιλογές εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι και ότι αξιολογεί τον τρόπο που θα απαντήσει, διευκρίνισε χθες η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς σημειώνοντας πάντως πως ο αμερικανός πρόεδρος θεωρεί τη Ρωσία και τη Συρία υπεύθυνες για τη χημική επίθεση. Την ίδια ώρα πάντως, αμερικανικό αεροπλανοφόρο πλέει προς τη Μεσόγειο.

Στο κόκκινο η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας

Την Τετάρτη η ένταση χτύπησε… κόκκινο με ΗΠΑ και Ρωσία να ανταλλάσσουν απειλές και προειδοποιήσεις εκατέρωθεν. Η Μόσχα προειδοποίησε πως θα καταρρίψει κάθε αμερικανικό πύραυλο που θα εκτοξευθεί προς τη Συρία, με τον Ντόναλντ Τραμπ να απαντά μέσω Twitter.

«Η Ρωσία υπόσχεται να καταρρίψει όλους τους πυραύλους που εκτοξεύονται στη Συρία. Ετοιμάσου Ρωσία, γιατί έρχονται, νέοι και εξελιγμένοι» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος σε tweet του.

30421443 10204206798927464 540503251 n


Πηγή: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL

Κατηγόρησε, παράλληλα, τη Μόσχα για τη συνεργασία της με ένα «κτήνος» - αναφερόμενος στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. «Δεν θα έπρεπε να συνεργάζεστε με ένα κτήνος που χρησιμοποιεί χημικά, σκοτώνει το λαό του και το ευχαριστιέται…» τόνισε επίσης ο Τραμπ, σχολιάζοντας με αυτό τον τρόπο την φερόμενη ως επίθεση, που όπως έγινε γνωστό σήμερα άφησε πίσω της πάνω από 500 θύματα.

Ο ρωσικός στρατός πάντως αμφισβητεί την επίθεση, ανακοινώνοντας ότι δεν εντοπίστηκαν δηλητηριώδεις ουσίες σε δείγματα που συγκεντρώθηκαν στην περιοχή. Ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ επίθεση με χημικά στη Ντούμα αλλά πρόκειται για ψέματα της ακτιβιστικής οργάνωσης «Λευκά Κράνη».

Τι στάση κρατούν Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία

Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι θα πρυτανεύσει η λογική. «Ο κόσμος γίνεται πιο χαοτικός, αλλά ελπίζουμε ότι η κοινή λογική θα πρυτανεύσει» τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος. «Η Ρωσία θα σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο» είπε ο κ. Πούτιν, προσθέτοντας ότι σκοπεύει να σφυρηλατήσει εποικοδομητικές σχέσεις με τους διεθνείς εταίρους του.

Ανάλυση CNNi: Πρέπει Δύση να «απαντά» σε επιθέσεις με χημικά όπλα;

«Θα ακολουθήσουμε μια θετική ατζέντα για τον πλανήτη, που να εστιάζει στο μέλλον, και θα εργαστούμε για να διασφαλίσουμε σταθερή ανάπτυξη, ευημερία και άνθιση για την ανθρωπότητα» συμπλήρωσε ο ίδιος, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον προέτρεψε να μην κάνει τίποτε που θα αποσταθεροποιούσε τη Συρία.

19028633


Πηγή:ΕΡΑ/SERGEI CHIRIKOV

Ο Πούτιν υπογράμμισε στον Νετανιάχου ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η κυριαρχία της Συρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Η Συρία, το Ιράν και η Ρωσία υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από μια αεροπορική επιδρομή ενάντια σε μια συριακή αεροπορική βάση την Κυριακή που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο επτά Ιρανών στρατιωτικών. Το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει, ούτε διαψεύσει αυτόν τον ισχυρισμό.

Επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το ζήτημα της Συρίας.

18205805


Πηγή:EPA/FELIPE TRUEBA

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή. «Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ συνομίλησε σήμερα (σ.σ. την Τετάρτη) με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την τρέχουσα κρίση στη Συρία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή σχετικά με την κρίση αυτή», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η αμερικανική προεδρία, χωρίς να υπεισέρχεται σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Κινητικότητα στη Βρετανία

16863039


Πηγή:EPA/ CPOA(Phot) THOMAS McDONALD / BRITISH MINISTRY OF DEFENCE/HANDOUT

Την ίδια ώρα, στη Βρετανία, η πρωθυπουργός Μέι αναμένεται να ζητήσει από το υπουργικό της συμβούλιο να εγκρίνει την εμπλοκή των ένοπλων δυνάμεων της χώρας στη στρατιωτική δράση που αναμένεται να αναλάβει μια δυτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας και ειδικά εναντίον των υποδομών τους για την κατασκευή χημικών όπλων, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph δόθηκε εντολή στα βρετανικά υποβρύχια να πλεύσουν προς τις ακτές της Συρίας, σε απόσταση εμβέλειας των πυραύλων Τόμαχοκ που διαθέτουν.

Έκκληση ΟΗΕ για να μην τεθεί εκτός ελέγχου η κατάσταση

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση στα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείαςνα φροντίσουν να «αποφευχθεί» το ενδεχόμενο η κατάσταση να τεθεί «εκτός ελέγχου» στη Συρία, επικρίνοντας το τωρινό «αδιέξοδο», τονίζει ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του την Τετάρτη.

«Κάλεσα τους πρεσβευτές των πέντε μονίμων μελών (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο) για να επαναλάβω τη βαθιά ανησυχία μου για το τρέχον αδιέξοδο και να υπογραμμίσω την ανάγκη να αποφευχθεί (ο κίνδυνος) η κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχο», αναφέρει η ανακοίνωση του επικεφαλής του ΟΗΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα την ώρα που η απειλή της ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Συρία από δυτικά κράτη κλιμακώνεται, μετά την επίθεση που φέρεται να διαπράχθηκε με χημικά όπλα στη Ντούμα, στην Ανατολική Γούτα, το Σάββατο.

guteres


Πηγή:REUTERS/Denis Balibouse/File photo

Ο Γκουτέρες πρόσθεσε ότι εξέφρασε την «αγανάκτησή» του για τις πληροφορίες περί συνέχισης της χρήσης χημικών όπλων, αλλά και τη «λύπη» του διότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας μέχρι στιγμής επέδειξε ανικανότητα να καταλήξει σε συμφωνία για το ζήτημα αυτό».

«Ας μην ξεχνάμε ότι, σε τελευταία ανάλυση, οι προσπάθειές μας έχουν στόχο να δοθεί τέλος στα φοβερά δεινά του συριακού λαού», συμπλήρωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ