ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Οι αντάρτες παρέδωσαν τα όπλα τους και φεύγουν από τη Ντούμα

Συρία: Οι αντάρτες παρέδωσαν τα όπλα τους και φεύγουν από τη Ντούμα
Αντάρτες φεύγουν με λεωφορεία από τη Ντούμα REUTERS/Bassam Khabieh

Οι τελευταίοι αντάρτες που είχαν απομείνει στην πόλη Ντούμα, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στην Ανατολική Γκούτα, κοντά στη Δαμασκό, παρέδωσαν την Τετάρτη τα βαρέα όπλα τους και ο αρχηγός τους εγκατέλειψε τη ζώνη, κατευθυνόμενος προς το βόρειο τμήμα της Συρίας.

«Οι μαχητές της οργάνωσης Τζάις αλ Ισλάμ παρέδωσαν χθες τα βαρέα όπλα τους στη ρωσική στρατονομία στην Ντούμα», αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

«Η πλειονότητα των υψηλόβαθμων στελεχών της Τζάις αλ Ισλάμ, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της Ίσαμ Μπουγουεϊντάνι, εγκατέλειψε την Ντούμα και έφτασε χθες το βράδυ στη βόρεια Συρία», διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

Η αποχώρηση των ανταρτών γίνεται μετά τη συμφωνία που επετεύχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο με τις κυβερνητικές δυνάμεις για την απομάκρυνση και των τελευταίων ανταρτών από την Ντούμα, μερικές ώρες έπειτα από μια φερόμενη χημική επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στην πόλη.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, χιλιάδες μαχητές της Τζάις αλ Ισλάμ και άμαχοι απομακρύνθηκαν από την πόλη και μετέβησαν σε περιοχές της επαρχίας του Χαλεπιού που ελέγχονται από την αντιπολίτευση.

2018 04 01T172834Z 1854964295 RC12231CC830 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA GHOUTA

REUTERS/Bassam Khabieh

Προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα υπάρξουν κι άλλες αποχωρήσεις σήμερα.

Παράλληλα η ρωσική στρατονομία άρχισε να κάνει περιπολίες στην Ντούμα στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Νωρίτερα εξάλλου από τη Μόσχα, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι η σημαία της συριακής κυβέρνησης κυματίζει στην Ντούμα, σηματοδοτώντας την ανάκτηση από τις κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ του ελέγχου "όλης της Ανατολικής Γκούτα".

Προς το παρόν η συριακή κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε επίσημη ανακοίνωση για την ανάκτηση του ελέγχου της πόλης αυτής, που ήταν το τελευταίο τμήμα του θύλακα της Ανατολικής Γκούτα που διέφευγε του ελέγχου της.

Βάσει της συμφωνίας του Σαββατοκύριακου περίπου 40.000 άνθρωποι περιλαμβανομένων χιλιάδων ανταρτών και των οικογενειών τους αναμενόταν να εγκαταλείψουν την Ντούμα και να κατευθυνθούν προς περιοχές που ελέγχει η αντιπολίτευση στη βόρεια Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ