ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: «Δεν είχαμε άλλη επιλογή», λέει η Τερέζα Μέι

Συρία: «Δεν είχαμε άλλη επιλογή», λέει η Τερέζα Μέι
REUTERS/Simon Dawson/Pool

Δεν είχαμε άλλη επιλογή από την ανάληψη στρατιωτικής δράσης προκειμένου να υποβαθμίσουμε την ικανότητα της Συρίας όσον αφορά στη χρήση χημικών όπλων, τόνισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της επίθεσης δυνάμεων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Χαρακτήρισε την επίθεση «περιορισμένη και στοχευμένη», σημειώνοντας ότι η σχετική εντολή δόθηκε καθώς τα στοιχεία έδειξαν πως η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ήταν υπεύθυνη για την επίθεση με χημικά στην πόλη Ντούμα την περασμένη εβδομάδα.

Η πυραυλική επίθεση, που ήταν σχεδιασμένη ώστε να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων, είχε στόχο την αποτροπή περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων και δεν ήταν μια προσπάθεια για να ανατραπεί η συριακή κυβέρνηση, ξεκαθάρισε η Τερέζα Μέι.

«Δεν ήταν ανάμιξη σε έναν εμφύλιο πόλεμο. Δεν έγινε για την ανατροπή του καθεστώτος», είπε χαρακτηριστικά η πρωθυπουργός της Βρετανίας, προσθέτοντας πως υπάρχουν ενδείξεις ότι το συριακό καθεστώς εξακολουθεί να φτιάχνει και να αποθηκεύει χημικά όπλα.

Ερωτηθείσα για το αν θα διατάξει κι άλλες επιθέσεις κατά της Συρίας, η Τερέζα Μέι τόνισε πως «το συριακό καθεστώς δεν θα πρέπει να έχει καμία αμφιβολία για την αποφασιστικότητά μας».

Σύμφωνα με την ίδια υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες ότι Σύροι στρατιωτικοί συντόνισαν την επίθεση με χλώριο στη Ντούμα το περασμένο Σάββατο, προσθέτοντας πως καμία άλλη ομάδα, πέραν του συριακού στρατού, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει αυτή την επίθεση με χημικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ