ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησε η δίκη του Αμερικανού πάστορα που κατηγορείται για συμμετοχή στο δίκτυο Γκιουλέν

Ξεκίνησε η δίκη του Αμερικανού πάστορα που κατηγορείται για συμμετοχή στο δίκτυο Γκιουλέν
Depo Photos via REUTERS

Ξεκίνησε σήμερα στη δυτική Τουρκία η δίκη του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον, με την κατηγορία της «τρομοκρατικής» δραστηριότητας, ενώ η κράτησή του στην Τουρκία τροφοδοτεί εδώ και ενάμιση χρόνο την ένταση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον.

Ο Μπράνσον διεύθυνε με τη σύζυγό του Νορίν μια προτεσταντική εκκλησία στη Σμύρνη επί περίπου είκοσι χρόνια προτού συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές τον Οκτώβριο του 2016. Η δίκη του διεξάγεται στην Αλιάγα της Σμύρνης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πάστορας Άντριου Μπράνσον, κατηγορείται «ότι ανήκει και συμμετέχει στη διεύθυνση» του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται από την Άγκυρα ως ο εγκέφαλος της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 εναντίον του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι είναι έτοιμος να ανταλλάξει τον Φετουλάχ Γκιουλέν, που είναι εγκατεστημένος στην Πενσυλβάνια, με τον Αμερικανό πάστορα.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι ωστόσο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, έχουν σαφώς επιδεινωθεί μετά το πραξικόπημα, κυρίως εξαιτίας των επανειλημμένων εκκλήσεων της Άγκυρας για έκδοση του Γκιουλέν, που παραμένουν μέχρι σήμερα χωρίς ανταπόκριση.

Ο Αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον συνάντησε στα τέλη Μαρτίου 2016 στην Άγκυρα τη Νορίν Μπράνσον, σύζυγο του πάστορα, που αρχικά είχε επίσης συλληφθεί αλλά αφέθηκε ελεύθερη. Ο Τίλερσον δήλωσε τον Αύγουστο πως ο Μπράνσον έχει «φυλακιστεί άδικα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ