ΚΟΣΜΟΣ

Συνωμοσιολογία, τέλος: Εντοπίστηκε το υποβρύχιο που «φυγάδεψε» τον Χίτλερ στη Ν. Αμερική

Συνωμοσιολογία, τέλος: Εντοπίστηκε το υποβρύχιο που «φυγάδεψε» τον Χίτλερ στη Ν. Αμερική
Φωτογραφία Αρχείου Wikipedia

Χαμένο στο βυθό της θάλασσας για 73 χρόνια ήταν ένα υποβρύχιο των ναζί, το οποίο θεωρούνταν πως μετέφερε τους ηττημένους Γερμανούς στη Νότια Αμερική. Το υποβρύχιο εντοπίστηκε και δίνει τέλος σε πολλά σενάρια συνομωσίας.

Το U-3523 ήταν ένα από τα πιο εξελιγμένα υποβρύχια του Αδόλφου Χίτλερ. Ήταν σχεδιασμένο να παραμένει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας για μεγάλα διαστήματα και είχε τη δυνατότητα να φτάσει, δίχως ιδιαίτερα προβλήματα μέχρι την Νότια Αμερική.

Το υποβρύχιο θεωρούνταν πως βυθίστηκε από τους Βρετανούς στις 6 Μαΐου του 1945, όμως το ναυάγιο δεν είχε εντοπιστεί έως τώρα, γεγονός που αναζωπύρωνε τις φήμες σχετικά με την τύχη του.

Ερευνητική ομάδα, σύμφωνα με το news, κατάφερε να εντοπίσει το U-3523 στη Δανία, περίπου 15 χιλιόμετρα από το σημείο που οι Βρετανοί υποστήριζαν ότι το είχαν βυθίσει.

Το Μουσείο Θαλάσσιου Πολέμου της Δανίας ενημέρωσε πως στο ναυάγιο δεν βρέθηκαν στοιχεία που να μαρτυρούν ότι μετέφερε ναζί ή τα λάφυρά τους. Ο Gert Normann Andersen, διευθυντής του μουσείου είπε: «Οι φήμες αναφέρουν πως το υποβρύχιο είχε πολλά λάφυρα από τη Γερμανία γιατί απομακρυνόταν από τη χώρα».

«Νομίζω πως οι φήμες αναπτύχθηκαν γιατί το U-3523 ήταν ένα πολύ μοντέρνο, μακρών αποστάσεων υποβρύχιο και ορισμένοι ναζί επιχείρησαν να το σκάσουν με τιμαλφή τις τελευταίες ημέρες (του πολέμου). Αλλά το υποβρύχιο πήγαινε στη Νορβηγία και όχι στη Νότια Αμερική».

Απόρρητα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες υποκίνησαν περαιτέρω τις φήμες σχετικά με το υποβρύχιο, δίνοντας τροφή σε ορισμένους που θεωρούσαν πως ίσως και ο ίδιος ο Χίτλερ να είχε επιχειρήσει να διαφύγει με αυτό στη Νότια Αμερική.

Έγγραφο της CIA που χρονολογείται στις 3 Οκτωβρίου του 1955, ανέφερε πως ένας Αμερικανός αξιωματούχος, ονόματι Phillip Citroen, είχε αποκαλύψει πως ο «Φύρερ» κρυβόταν στην Κολομβία και αργότερα είχε μεταβεί στην Αργεντινή. Ο Citroen είχε μάλιστα στη διάθεσή του και μία φωτογραφία από την Τούνχα, που φέρεται να έδειχνε τον Χίτλερ.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η CIA απέρριψε τη θεωρία ότι ο Χίτλερ διέφυγε στην Κολομβία

Το έγγραφο της CIA ανέφερε: «Σύμφωνα με τον Citroen, οι Γερμανοί που μένουν στην Τούνχα ακολουθούσαν τον φερόμενο ως Αδόλφο Χίτλερ, τον αποκαλούσαν «Φύρερ» και τον χαιρετούσαν ναζιστικά».

Παράλληλα, έγγραφο από τα αρχεία του FBI από τις 21 Σεπτεμβρίου του 1945, περιλαμβάνει τις καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων που ανέφεραν πως ο Χίτλερ είχε φτάσει στην Αργεντινή με ένα υποβρύχιο.

Αρκετοί είναι οι επιφανείς ναζί που φέρεται να ταξίδεψαν στη Νότια Αμερική, μερικοί εκ των οποίων στενοί συνεργάτες του Χίτλερ. Όμως, η ανακάλυψη της θέσης του U-3523, δείχνει πως ποτέ δεν πραγματοποίησε τα ταξίδια που οι πληροφορίες αναφέρουν πως έκανε. Αντιθέτως, βυθίστηκε σκοτώνοντας και τα 58 μέλη του πληρώματός του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ