ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: 11χρονος ισχυρίζεται πως η επίθεση στη Ντούμα ήταν σκηνοθετημένη

Ρωσία: 11χρονος ισχυρίζεται πως η επίθεση στη Ντούμα ήταν σκηνοθετημένη
REUTERS/Ali Hashisho

Ένας μικρός Σύρος μίλησε σε ρωσικό μέσο ενημέρωσης και παρουσίασε τη δική του εκδοχή για τη φερόμενη επίθεση με χημικά στη Ντούμα της Συρίας. Το παιδί υποστήριξε πως συμμετείχε στη σκηνοθεσία μιας χημικής επίθεσης η οποία φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε στις 7 Απριλίου και η μαρτυρία του αυτή μπορεί να παρουσιαστεί στον ΟΗΕ.

Γυρισμένη από το ρωσικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Russia 24, η συνέντευξη του αγοριού προβάλλεται σήμερα απ' όλα σχεδόν τα δημόσια ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Πρόκειται να παρουσιαστεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την επόμενη συνεδρίασή τους, ως απόδειξη «χειραγωγήσεων» που συνδέονται μ' αυτή τη φερόμενη επίθεση, δήλωσε ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια.

Στο ρεπορτάζ του με τίτλο «Η σκηνοθεσία του πολέμου», το δίκτυο παρουσιάζει την ιστορία του 11χρονου Χάσαν Ντιάμπ. Ο μικρός, όπως υποστήριξε, υποδύθηκε το θύμα χημικής επίθεσης σε βίντεο που γυρίσθηκε, σύμφωνα με το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, από τη μη κυβερνητική οργάνωση Λευκά Κράνη, τους διασώστες που επιχειρούν σε ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες και οι οποίοι επισήμαναν αυτή τη φερόμενη επίθεση. Οι δηλώσεις του δεν κατέστη δυνατό να επαληθευθούν με ανεξάρτητο τρόπο από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το αγόρι δεν λέει τίποτε περί παρουσίας καμερών επιτόπου, όμως ένας άνδρας που εμφανίζεται από το Russia 24 ως ο πατέρας του, ο Όμαρ Ντιάμπ, υποστήριξε πως «οι μαχητές έδωσαν για τη συμμετοχή σ' αυτό το γύρισμα χουρμάδες, γλυκά και ρύζι».

Η επίθεση με «τοξικά αέρια», που αποδόθηκε στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και από την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 40 άνθρωποι στις 7 Απριλίου στην Ντούμα, σύμφωνα με διασώστες, προκάλεσε πλήγματα εκ μέρους της Ουάσινγκτον, του Παρισιού και του Λονδίνου εναντίον εγκαταστάσεων της συριακής κυβέρνησης ενώ ενίσχυσε τις διπλωματικές εντάσεις.

Η Μόσχα και η Δαμασκός διέψευσαν πως οι συριακές δυνάμεις εξαπέλυσαν χημική επίθεση στην Ντούμα και κατηγόρησαν αντιπάλους του Μπασάρ αλ-Άσαντ ότι οργάνωσαν μια σκηνοθεσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ