ΚΟΣΜΟΣ

Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίτσια: 45 δημοσιογράφοι συνεχίζουν την έρευνα της Μαλτέζας που δολοφονήθηκε

Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίτσια: 45 δημοσιογράφοι συνεχίζουν την έρευνα της Μαλτέζας που δολοφονήθηκε
REUTERS/Darrin Zammit Lupi

Σαράντα πέντε δημοσιογράφοι από 15 χώρες έχουν αναλάβει τη δύσκολη αποστολή να ολοκληρώσουν τις έρευνες της Μαλτέζας δημοσιογράφου, Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίτσια, η οποία δολοφονήθηκε το 2017.

Στα πλαίσια του πρότζεκτ με την επωνυμία «Ντάφνι», οι δημοσιογράφοι ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να αποκαλύψουν τους υπεύθυνους της δολοφονίας. Έξι μήνες μετά την επίθεση, η κυβέρνηση της Μάλτας δεν έχει παρουσιάσει κανένα απτό αποτέλεσμα των αστυνομικών ερευνών που συνεχίζονται για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Τι κάνει η ΕΕ για να πιέσει τη Βαλέτα και ποια μέσα υπάρχουν για να προστατευθούν οι ερευνητές δημοσιογράφοι στη χώρα; «Η Κομισιόν αναμένει τα αποτελέσματα μιας ανεξάρτητης και σε βάθος έρευνας που θα αποκαλύψει τους υπεύθυνους», δηλώνει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Επάγγελμα Δημοσιογράφος: Όταν το ρεπορτάζ κοστίζει ζωές

Πόσο μεγάλες όμως είναι οι πιθανότητες να αποκαλυφθούν οι περίπλοκες διασυνδέσεις πολιτικής, οικονομίας, δικαιοσύνης και αστυνομικών αρχών στη Μάλτα; Επί χρόνια η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίτσια προσπαθούσε να κάνει ακριβώς αυτό. Τώρα αναμένονται με ενδιαφέρον αποκαλύψεις από το διεθνές δημοσιογραφικό δίκτυο.

Παραδόθηκε στην ΕΛ.ΑΣ. η Ρωσίδα πληροφοριοδότης της Μαλτέζας δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε

«Υπάρχει συστημικό πρόβλημα με το κράτος δικαίου στη Μάλτα»

2018 04 17T173831Z 713052801 RC1199975190 RTRMADP 3 MALTA DAPHNE


Πηγή: REUTERS/Darrin Zammit Lupi/File Photo

Η αίθουσα τύπου του ευρωκοινοβουλίου φέρει πλέον το όνομα «Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίτσια».

Παρά τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου, οι Βρυξέλλες δεν διαπιστώνουν συστημική κρίση της δικαιοσύνης στη Μάλτα και δεν σχεδιάζουν να ξεκινήσουν διαδικασία για παραβίαση του κράτους δικαίου. Η υπόθεση δολοφονίας της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίτσια συζητήθηκε μεν, αλλά δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη κάποιας απειλής για το κράτος δικαίου, παρά μόνο κάποια μεμονωμένα προβλήματα.

Ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Πρασίνων, Σβεν Γκίγκολντ, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα τη Μάλτα ως μέλος αποστολής ευρωβουλευτών δηλώνει σχετικά: «Υπάρχει συστημικό πρόβλημα με το κράτος δικαίου και αυτό η Κομισιόν προσπαθεί να το σκεπάσει. Ακόμα και μετά τον θάνατο της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίτσια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει αλλάξει τακτική».

Διαφορετικά αντιμετωπίζεται ωστόσο το ζήτημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, που βρίσκεται στο επίκεντρο πολυάριθμων εγκληματικών δραστηριοτήτων στη Μάλτα. Οι έρευνες της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίτσια είχαν αποκαλύψει τις στενές σχέσεις μεταξύ της αυταρχικής κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, της τράπεζας Pilatus στη Μάλτα και της κυβέρνησης στη Βαλέτα. Τέλη Μαρτίου οι αρχές της χώρας έβαλαν μεν λουκέτο στην τράπεζα, αλλά δεν αποκάλυψαν τις διαδρομές του χρήματος μεταξύ Μπακού και Βαλέτας.

Στο ζήτημα του ξεπλύματος χρήματος η Κομισιόν ωστόσο παραδέχεται ότι υπάρχει ζήτημα στη Μάλτα. Όπως δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει διαδικασία παραβίασης των Ευρωπαϊκών Συνθηκών για το ξέπλυμα χρήματος. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν παραπέμπει στην νέα, πέμπτη ευρωπαϊκή οδηγία για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η οποία εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο μόλις την περασμένη Πέμπτη.

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής, Τζούντιτ Σαργκεντίνι, κατεβάζει ωστόσο τον πήχη των προσδοκιών, υπενθυμίζοντας ότι χρειάστηκαν τρία ολόκληρα χρόνια για να τεθεί σε εφαρμογή η ισχύουσα, τέταρτη ευρωπαϊκή οδηγία για το ξέπλυμα χρήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ