ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/STEPHANIE LECOCQ

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν υπέβαλε σήμερα, Δευτέρα, την παραίτησή του, έπειτα από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν εδώ και έντεκα ημέρες την χώρα.

«Παραιτούμαι από τον θώκο του ηγέτη της χώρας», δήλωσε ο Σερζ Σαρκισιάν, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της πρωθυπουργίας, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Armenpress. Ο ηγέτης του κινήματος διαμαρτυρίας και βουλευτής «Νικόλ Πασινιάν είχε δίκιο. Και εγώ έκανα λάθος», πρόσθεσε ο Σαρκισιάν, ο οποίος διορίστηκε πρόσφατα πρωθυπουργός αφού ήταν για δέκα χρόνια πρόεδρος της χώρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αρμενίας και πρώην δήμαρχος του Γερεβάν, Κάρεν Καραπετιάν, ανέλαβε προσωρινά πρωθυπουργικά καθήκοντα, μετά την παραίτηση όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο την υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης. Τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο θα έχουν στη διάθεσή τους επτά ημέρες προκειμένου να προτείνουν υποψηφίους για τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας.

Νωρίτερα, ο ηγέτης της αρμενικής αντιπολίτευσης Νικόλ Πασινιάν αφέθηκε ελεύθερος μετά τη σύλληψή του χθες, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές, ανάμεσά τους φοιτητές και στρατιώτες, πραγματοποιούσαν πορεία στην πρωτεύουσα Γερεβάν.

Οι διαδηλώσεις συγκλόνισαν για ενδέκατη μέρα την Αρμενία, με τους πολίτες να απαιτούν την παραίτηση του Σαρκισιάν, τον οποίο κατηγορούν προσκολλάται στην εξουσία καθώς διορίστηκε πρωθυπουργός με αυξημένες εξουσίες αφού διετέλεσε πρόεδρος για δέκα χρόνια.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν επίσης τον 63χρονο Σαρκισιάν, πρώην στρατιωτικό, ότι δεν κατάφερε να περιορίσει τη φτώχεια και τη διαφθορά, ενώ οι ολιγάρχες εξακολουθούν να έχουν το πάνω χέρι στην οικονομία της χώρας.

Μια ομάδα στρατιωτικών εν ενεργεία συμμετείχε στις διαδηλώσεις σήμερα, σύμφωνα με το αρμενικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο προανήγγειλε «διώξεις» σε βάρος των στρατιωτών αυτών που ανήκουν σε «μια ταξιαρχία για τη διατήρηση της ειρήνης (...) οι οποίοι παρέβησαν τον νόμο», συμμετέχοντας σε αντικυβερνητική διαδήλωση.

Φοιτητές της Ιατρικής Σχολής, φορώντας λευκές ρόμπες, καθώς και πολλοί πρώην στρατιωτικοί με στολή συμμετείχαν επίσης στην πορεία, ανεμίζοντας την αρμενική σημαία και αποκλείοντας για λίγο τους δρόμους.

Σημειώνεται πως ο βουλευτής και επικεφαλής του κινήματος διαμαρτυρίας Νικόλ Πασινιάν συνελήφθη χθες, Κυριακή, στη διάρκεια μιας διαδήλωσης για «επικίνδυνες για την κοινωνία ενέργειες», σύμφωνα με τη γενική εισαγγελία.

Περιστοιχιζόμενος από οπαδούς του που ανέμιζαν την αρμενική σημαία, ο Πασινιάν ενώθηκε σήμερα με τους διαδηλωτές στους δρόμους του Γερεβάν, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε η αρμενική τηλεόραση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ