ΚΟΣΜΟΣ

Δανέζικο όχι στη στενή συνεργασία με την ΕΕ στην αστυνόμευση

Δανέζικο όχι στη στενή συνεργασία με την ΕΕ στην αστυνόμευση
Irfan Cemiloglu/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Image

Το 53,7% των Δανών απέρριψε την αυξημένη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πεδία της δικαιοσύνης και της αστυνόμευσης. Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα του 80% των ψήφων του δημοψηφίσματος, που επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο TV2.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που μεταδόθηκαν την Πέμπτη, από δύο δημοσκοπήσεις, η συμμετοχή ανήλθε σε περίπου 70% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Το δημοψήφισμα είναι το όγδοο στο οποίο συμμετείχαν οι ψηφοφόροι του σκανδιναβικού βασιλείου. Είχε προηγηθεί εκείνο με το οποίο οι πολίτες είχαν εγκρίνει την προσχώρηση της Δανίας στην ΕΕ το 1972, αλλά συγχρόνως η χώρα εξαιρούνταν από το ευρωπαϊκό δίκαιο στα πεδία της δικαιοσύνης και της αστυνόμευσης.

Τα περισσότερα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή είχαν ταχθεί υπέρ της αύξησης της συνεργασίας της Δανίας με τους 27 εταίρους της στην ΕΕ σε αυτά τα πεδία, για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, των διασυνοριακών οικονομικών εγκλημάτων και της τζιχαντιστικής απειλής.

Οι πολίτες όμως είχαν άλλοι γνώμη. Το "όχι" που είπαν σημαίνει επίσης ότι η Δανία πρόκειται να αποχωρήσει από τη Europol το 2016.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ