ΚΟΣΜΟΣ

Πανμουντζόμ: Aνοίγει το χωριό των δολοφόνων με τα τσεκούρια

Πανμουντζόμ: Aνοίγει το χωριό των δολοφόνων με τα τσεκούρια
EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Πανμουντζόμ θα γίνει το σημείο μηδέν μίας ιστορικής στιγμής. Στο χωριό, με τα χαρακτηριστικά γαλάζια κτίριά του και την ιστορία των λιποταξιών, της έντασης και των φόνων, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Μουν Τζε-Ιν.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος θα υποδεχθεί τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας κοντά στο κτίριο όπου υπεγράφη η κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο της Κορέας το 1953, προτού ξεκινήσουν τις συνομιλίες σε μια κοντινή αίθουσα.

«Το Πανμουντζόμ είναι το σύμβολο του εθνικού διχασμού», δήλωσε ο Κοχ Γιου-Χουάν. καθηγητής Βορειοκορεατικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Ντονγκούκ της Σεούλ. «Είναι συμβολικό το ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν εκεί που συμφωνήθηκε η κατάπαυση του πυρός, για να μετατρέψουν την εκεχειρία που διαρκεί δεκαετίες σε ειρήνη», πρόσθεσε.

«Το χωριό της ειρήνης»

Το Πανμουντζόμ έχει αποτελέσει θέατρο πολλών διπλωματικών και στρατιωτικών γεγονότων τα τελευταία χρόνια, ενώ σε αυτό έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες γύροι κυβερνητικών, στρατιωτικών και ανθρωπιστικών συνομιλιών από το 1971, οπότε οι δύο Κορέες έθεσαν σε λειτουργία την πρώτη απευθείας γραμμή επικοινωνίας μεταξύ τους και ίδρυσαν γραφεία για τις επαφές τους.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συμβάντα σημειώθηκε το 1976 όταν στρατιώτες από τη Βόρεια Κορέα κρατώντας τσεκούρια δολοφόνησαν δύο Αμερικάνους στρατιώτες οι οποίοι έκοβαν μία λεύκα η οποία βρισκόταν στην Περιοχή Κοινής Ασφάλειας, επειδή τους εμπόδιζε τη θέα.

Ως νεοσύλλεκτος των ειδικών δυνάμεων της Νότιας Κορέας ο Μουν συμμετείχε στην κοινή αποστολή με τις ΗΠΑ που έκοψε το δέντρο σε μια επίδειξη δύναμης τρεις ημέρες μετά την επίθεση.

«Για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο της Κορέας, το σύστημα προειδοποίησης κινδύνων αυξήθηκε σχεδόν σε επίπεδο πολέμου», έγραψε ο Μουν το 2011 στη βιογραφία του.

«Ευτυχώς η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με ασφάλεια καθώς η Βόρεια Κορέα δεν απάντησε στο κόψιμο του δέντρου και σε όλους μας δόθηκε ένα κομμάτι ξύλου ως παράσημο επειδή ξεπεράσαμε μια εθνική κρίση», πρόσθεσε.

Κατά μήκος της αποστρατικοποιημένης ζώνης, μια περιοχή 2 χιλιομέτρων σε πλάτος σε κάθε πλευρά της Ζώνης Κοινής Ασφάλειας, Βόρεια και Νότια Κορέα έχουν αναπτυχθεί βαρέα όπλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ