ΚΟΣΜΟΣ

Καμία αλλαγή στη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν δέχεται το Ιράν

Καμία αλλαγή στη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν δέχεται το Ιράν
REUTERS/ Stringer Iran

Καμία αλλαγή στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του δε θα αποδεχτεί η Τεχεράνη, διεμήνυσε ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, υψηλόβαθμος σύμβουλος του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, την ώρα που οι χώρες της Δύσης ετοιμάζουν ένα νέο πακέτο προτάσεων με την ελπίδα ότι θα πείσουν τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ να μην αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία.

Καθώς πλησιάζει η διορία της 12ης Μαΐου που έχει θέσει ο Τραμπ για να αποφασίσει αν η Ουάσινγκτον θα θέσει εκ νέου οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι συζήτησε μια «νέα συμφωνία» με τον Αμερικανό ομόλογό του.

«Οποιαδήποτε αλλαγή ή τροποποίηση της υπάρχουσας συμφωνίας δεν θα γίνει αποδεκτή από το Ιράν», είπε ο Βελαγιατί, υψηλόβαθμος σύμβουλος του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο Fars.

«Αν ο Τραμπ αποσυρθεί από τη συμφωνία, το Ιράν σίγουρα θα αποσυρθεί... Το Ιράν δεν θα δεχτεί μια πυρηνική συμφωνία χωρίς οφέλη για εμάς» είπε ο Βελαγιατί μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Με βάση την πρόταση της Γαλλίας, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα συμφωνήσουν να μπλοκάρουν οποιαδήποτε πυρηνική δραστηριότητα εκ μέρους της Τεχεράνης και μετά το 2025, θα χειριστούν το ζήτημα του πυραυλικού προγράμματος του Ιράν και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια πολιτική λύση ώστε να περιοριστεί η ανάμιξη του Ιράν στην Υεμένη, τη Συρία, το Ιράκ και τον Λίβανο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προειδοποιήσει ότι, αν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του δεν διορθώσουν τα «τρομερά ελαττώματα» της συμφωνίας μέχρι την 12η Μαΐου, εκείνος θα αρνηθεί να παρατείνει την άρση των κυρώσεων στο Ιράν.

Ο Βελαγιατί απέρριψε κάθε πιθανότητα να περιορίσει η Τεχεράνη την επιρροή της στη Μέση Ανατολή, όπως ζητούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους. «Αυτή είναι η περιοχή μας. Βρισκόμαστε στη δική μας περιοχή και αυτό είναι νόμιμο», υπογράμμισε. Το Ιράν στηρίζει τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα τους, τους σιίτες του Ιράκ, τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης και την οργάνωση Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Η διατήρηση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, υπό οποιοδήποτε πρόσχημα, είναι απαράδεκτη για την Τεχεράνη», πρόσθεσε λέγοντας ότι οι αλλαγές που προτείνονται ώστε να πειστεί ο Τραμπ να παραμείνει στη συμφωνία θα την καταστήσουν «αναποτελεσματική». Η κατάρρευση της συμφωνίας θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια κούρσα εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ