ΚΟΣΜΟΣ

Αντιφατικές δηλώσεις Τσαβούσογλου για το Αιγαίο

Αντιφατικές δηλώσεις Τσαβούσογλου για το Αιγαίο
REUTERS/Heinz-Peter Bader

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε νέα του τοποθέτηση μίλησε για τις «αβάσιμες κατηγορίες», που όπως είπε, δημοσιεύουν ελληνικά μέσα ενημέρωσης κατά της Άγκυρας, εκφράζοντας, παράλληλα, την ελπίδα του η χώρας μας «να συμπεριφερθεί στο πλαίσιο των καλών σχέσεων».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ντογάν, επεσήμανε πως τα προβλήματα του Αιγαίου πρέπει να επιλυθούν με μόνιμο και δίκαιο τρόπο.

«Εμείς θέλουμε να κυριαρχήσει η ειρήνη και η συνεργασία στο Αιγαίο», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως «πρέπει να δούμε πως θα λύσουμε τα προβλήματά μας με μόνιμο και δίκαιο τρόπο και όχι με σχόλια χωρίς νόημα και αβάσιμα».

Σχολιάζοντας φερόμενη δήλωση Έλληνα πολιτικού ότι «σε μια ώρα πάμε στην Άγκυρα», δήλωσε: «Δεν γνωρίζω το σχόλιο στο οποίο αναφέρεστε ωστόσο πραγματικά η πτήση μεταξύ των δύο ακτών του Αιγαίου κρατάει μόνο μερικά λεπτά».

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε αναλυτικώς και στο Κυπριακό, δηλώνοντας πως «το επόμενο διάστημα θα ορίσουμε, σε στενή συνεργασία μαζί με τους αξιωματούχος της ‘’ΤΔΒΚ’’, τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσουμε» αναφορικά με το ζήτημα, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι ρεαλιστική μία ξαφνική αλλαγή της νοοτροπία των ελληνοκυπρίων.

«Η λύση που θα βρεθεί θα περιέχει οπωσδήποτε ρυθμίσεις οι οποίες θα εγγυώνται την ευημερία και ασφάλεια των Τ/Κ», είπε και προσέθεσε: «Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα και καλή πρόθεση τις προσπάθειές μας για εξεύρεση αυτής της λύσης που στηρίζουμε με ειλικρίνεια συνεχίζοντας να συμβάλουμε εποικοδομητικά τόσο από άποψης ενίσχυσης της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και εξετάζοντας τον ενδεχόμενο να διασφαλιστούν τα πολύπλευρα συμφέροντα των ενδιαφερόμενων πλευρών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ