ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Η ομιλία Νετανιάχου δείχνει ότι έχω απόλυτο δίκιο για τη συμφωνία με το Ιράν

Τραμπ: Η ομιλία Νετανιάχου δείχνει ότι έχω απόλυτο δίκιο για τη συμφωνία με το Ιράν
REUTERS/Kevin Lamarque

Τη θέση ότι η σημερινή ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού δείχνει πως έχει «100% δίκιο για την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν» εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Νομίζω ότι όσα συμβαίνουν σήμερα και όσα έλαβαν χώρα το περασμένο διάστημα δείχνουν πραγματικά ότι έχω 100% δίκιο για τη συμφωνία» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, ο Τραμπ τόνισε ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις συζητήσεις με τη Βόρεια Κορέα.

Δήλωσε, μάλιστα, πως είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης νέας συμφωνίας με το Ιράν.

«Πιστεύω ότι στέλνει το σωστό μήνυμα», δήλωσε ο Τραμπ σε μια συνέντευξη Τύπου, όταν ρωτήθηκε αν η αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη, θα στείλει το λάθος μήνυμα στην Πιονγκιάνγκ.

«Γνωρίζετε ότι σε επτά χρόνια, η ισχύς αυτής της συμφωνίας θα λήξει και το Ιράν θα είναι ελεύθερο να προχωρήσει και να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα».

Αρνήθηκε να πει κατά πόσον οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία πριν τη προθεσμία της 12ης Μαΐου, αρκούμενος να πει: «Θα δούμε τι θα συμβεί».

«Αυτή απλά δεν είναι μια αποδεκτή κατάσταση. Δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Δημιουργούν πυραύλους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι προορίζονται για τηλεοπτικούς σκοπούς. Δεν το πιστεύω», τόνισε, προσθέτοντας: «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα διαπραγματευτούμε μια πραγματική συμφωνία».

Ο Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει στις 12 Μαΐου αν η Ουάσινγκτον θα αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία, ώστε στη συνέχεια να επιβάλει εκ νέου τις μονομερείς αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, οι οποίες ανεστάλησαν μόλις τέθηκε σε ισχύ η πυρηνική συμφωνία.

Έχει δώσει έως τότε προθεσμία στους Ευρωπαίους συνυπογράφοντες της συμφωνίας προκειμένου να «διορθώσουν τα τρομερά μειονεκτήματα» αυτής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ