ΚΟΣΜΟΣ

Η νέα μεγάλη «μάχη» του Mr. Facebook

Η νέα μεγάλη «μάχη» του Mr. Facebook
REUTERS/Leah Millis

Μπορεί πριν από λίγο καιρό ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ να εκλήθη για στο Κογκρέσο και να απάντησε στα ερωτήματα των Αμερικανών νομοθετών, το επόμενο 48ωρο, όμως, αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα πολύ πιο… δύσκολο ακροατήριο.

Περί τους 5.000 προγραμματιστές από τις ΗΠΑ αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο δίνουν σήμερα και αύριο το «παρών» στο μεγάλο συνέδριο του Facebook και αναμένουν με ανυπομονησία να συνομιλήσουν με τα στελέχη του κολοσσού.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του κοινωνικού δικτύου θα πρέπει όχι μόνο να τους παρουσιάσει τις νέες τεχνολογίες που αναπτύσσει το Facebook αλλά να κάνει και «μασάζ» στους προγραμματιστές, που εμφανίζονται ανήσυχοι μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Cambridge Analytica.

Όπως γράφει το επίσημο πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «F8 Developers Conference», προγραμματιστές και ειδικοί του χώρου θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τα στελέχη του Facebook και να κατανοήσουν πώς τις ευκαιρίες που τους δίνει η ισχυρή αυτή πλατφόρμα.

Και αυτό πιθανώς να ήταν πραγματικότητα πριν από μερικούς μήνες, όταν εστάλησαν οι προσκλήσεις για την εκδήλωση αυτή, αλλά πλέον η πραγματικότητα που διαμορφώνεται είναι διαφορετική.

Έκτοτε, έχει ξεσπάσει το σκάνδαλο Cambridge Analytica, που ανάγκασε την εταιρεία να αυστηροποιήσει τους κανόνες πρόσβασης στο Facebook προκαλώντας «πονοκέφαλο» στους προγραμματιστές.

Εκνευρισμός και ανησυχία

Όπως αναφέρει το BBC, όποιος ρίξει μια «ματιά» στο φόρουμ των προγραμματιστών του Facebook αντιλαμβάνεται αμέσως ότι το κλίμα είναι βαρύ.

«Α ωραία, τώρα δεν δουλεύει τίποτα… Η αρχή του τέλους για το Facebook;» διερωτάται ένας χρήστης, ενώ κάποιος άλλος γράφει: «Σκοτώσατε την πλατφόρμα».

Παρότι εμφανίζονται εκνευρισμένοι με την Cambridge Analytica και τον τρόπο με τον οποίο έδρασε, εξαπολύουν «πυρά» και κατά του Facebook που δεν βρισκόταν σε επιφυλακή για να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει εγκαίρως το πρόβλημα.

Άλλοι, πάλι, είπαν στο BBC ότι είναι απλώς ανήσυχοι… «Οι αλλαγές έπρεπε να γίνουν από το Facebook μετά από όσα έγιναν αλλά έχουν αντίκτυπο σε όλους» είπε ένας προγραμματιστής στο BBC, και συμπλήρωσε: «Δεν μπορείς να προσελκύσεις νέους πελάτες εάν η πλατφόρμα δεν αναπτύσσεται…».

Με τη σειρά της, η εξειδικευμένη σε τεχνολογικά θέματα ιστοσελίδα «Τhe Verge» εξηγεί ότι θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ενημερωθούν οι προγραμματιστές πώς θα μπορούν να δημιουργούν εφαρμογές για στο κοινωνικό δίκτυο, τώρα που οι κανόνες είναι πολύ αυστηρότεροι. Το Verge εξηγεί, παράλληλα, ότι οι προγραμματιστές με τους οποίους έχει μιλήσει τις τελευταίες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και εκτιμούν ότι δεν θα είναι εύκολο για τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη της τεχνολογικής κοινότητας.

Έτσι, ένα συνέδριο που κανονικά θα έπρεπε να επικεντρώνεται στα τεχνολογικά επιτεύγματα του Facebook αποκτά πλέον νέα διάσταση, και μετατρέπεται σε «δικαστήριο» για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών προσωπικών δεδομένων.

«Είμαστε εδώ επειδή είμαστε αισιόδοξοι»

Η τεχνολογική κοινότητα ανέμενε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ομιλία του Ζάκερμπεργκ, που ανέβηκε από τους πρώτους στη σκηνή του συνεδρίου.

«Είμαστε όλοι εδώ επειδή είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον» είπε ο Ζάκερμπεργκ, και παραδέχτηκε ότι το κοινωνικό δίκτυο πρέπει να αντιμετωπίσει «σοβαρές προκλήσεις».

Ισχυρίστηκε, ωστόσο, ότι το Facebook πρέπει να διατηρήσει την αισιοδοξία του. «Αυτό που έμαθα κατά τη διάρκεια της χρονιάς είναι ότι πρέπει να έχουμε ευρύτερη αντίληψη της ευθύνης μας» είπε ο Ζάκερμπεργκ.

Ο «τσακωμός» με τον ιδρυτή του WhatsApp

Ιδιαίτερα ατυχής χρονικά ήταν για τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ και η ανακοίνωση της αποχώρησης του δισεκατομμυριούχου διευθύνοντος συμβούλου του WhatsApp, Jan Koum.

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα Washington Post ο «πατέρας» της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων διαφωνεί με την μητρική εταιρεία Facebook σε σειρά θεμάτων χρήσης προσωπικών δεδομένων και αποφάσισε να αποχωρήσει.

Ο Κoum, που πούλησε την εφαρμογή στο Facebook για 19 δισ. το 2014, σκοπεύει να αποχωρήσει και από το διοικητικό συμβούλιο του κοινωνικού κολοσσού.

«Είναι ώρα να προχωρήσω» έγραψε ο Koum στο Facebook, χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες για τους λόγους της αποχώρησής του.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ «απάντησε» στην ανάρτηση αυτή, γράφοντας ότι ο Κoum του έμαθε όσα ξέρει για την κρυπτογράφηση και τη «δυνατότητά του να πάρει την εξουσία από τα κεντρικά συστήματα και να την δώσει πίσω στους χρήστες». «Αυτές οι αξίες θα είναι πάντα η “καρδιά” του WhatsApp».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ