ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα εγκατέστησε πυραύλους σε αμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή

Η Κίνα εγκατέστησε πυραύλους σε αμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή
EPA

Πυραύλους Κρουζ και πυραυλικά συστήματα επιφανείας-αέρα εγκατέστησε η Κίνα σε τρία από τα φυλάκιά της, στα αμφισβητούμενα ύδατα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, επικαλούμενο πηγές από τις μυστικές υπηρεσίες, ανέφερε ότι οι πύραυλοι Κρουζ θα μπορούσαν να στοχεύσουν πλοία σε ακτίνα 295 ναυτικών μιλίων και οι πύραυλοι επιφάνειας-αέρος μεγάλης εμβέλειας, θα μπορούσαν να χτυπήσουν σε ακτίνα 160 μιλίων.

Η κίνηση, εάν επιβεβαιωθεί, θα συνιστούσε την πρώτη ανάπτυξη κινεζικών πυραύλων στα νησιά Spartly, στα οποία έχουν αξιώσεις αρκετές ασιατικές χώρες, ανάμεσα τους το Βιετνάμ και η Ταιβάν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι πύραυλοι μεταφέρθηκαν στα φυλάκια Fiery Cross Reef, Subi Reef και Mischief Reef τον τελευταίο μήνα.

Η Κίνα δεν έχει κάνει καμία αναφορά σχετικά με την ανάπτυξη των πυραύλων, διατείνεται, ωστόσο, ότι οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις της στα νησιά Spartly είναι καθαρά για αμυντικούς σκοπούς, καθώς και ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στη δική της επικράτεια.

Σύμφωνα με τον, εμπειρογνώμονα Greg Poling, αυτή η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, καθώς η Κίνα έχτισε πέρυσι πυραυλικά καταφύγια στους υφάλους και είχε ήδη αναπτύξει τέτοια συστήματα στα βόρεια του νησιού Woody Island.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ