ΚΟΣΜΟΣ

Νέες έρευνες για τη μυστηριώδη εξαφάνιση δίχρονου κοριτσιού πριν από 36 χρόνια

Νέες έρευνες για τη μυστηριώδη εξαφάνιση δίχρονου κοριτσιού πριν από 36 χρόνια
EPA/FAMILY HANDOUT VIA THE BRITISH ARMY / HANDOUT

Άνδρες της βρετανικής στρατονομίας άρχισαν να σκάβουν στην όχθη ενός ποταμού στη Γερμανία, αναζητώντας τα λείψανα της δίχρονης κόρης ενός Βρετανού στρατιώτη, η οποία εξαφανίστηκε μυστηριωδώς πριν από 36 χρόνια.

Η νέα έρευνα διατάχθηκε αφού η επανεξέταση των στοιχείων της υπόθεσης αφήνει να εννοηθεί ότι ορισμένες αποδείξεις μπορεί να παραβλέφθηκαν την εποχή εκείνη.

Η Κατρίς Λι χάθηκε από ένα κατάστημα για Βρετανούς στρατιώτες κοντά στην πόλη Πάντερμπορν της Γερμανίας το 1981. Ο πατέρας της στάθμευε εκεί την εποχή που υπηρετούσε στις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις. Το μυστήριο δεν διαλευκάνθηκε ποτέ. Η οικογένειά της μέχρι και σήμερα πιστεύει ότι το κοριτσάκι έπεσε θύμα απαγωγής.

Ο επικεφαλής ερευνητής της βρετανικής στρατονομίας Ρίτσαρντ Ο' Λίρι είπε ότι οι ανασκαφές στον ποταμό Άλμε ξεκίνησαν τη Δευτέρα και ενδέχεται να συνεχιστούν για πέντε εβδομάδες. Ο στόχος είναι να βρεθούν νέα στοιχεία, ίσως κάποια ρούχα ή τα λείψανα της ίδιας της Κατρίς.

«Ως πατέρας της, δεν θέλω να βρουν τίποτα. Έτσι μένει ανοιχτή η θεωρία ότι απήχθη» είπε ο Ρίτσαρντ Λι, 68 ετών σήμερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους κοντά στο σημείο όπου γίνονται οι έρευνες. «Η οικογένειά μου αισθάνεται ότι ζει έναν εφιάλτη μέσα σε ένα σκοτεινό τούνελ», πρόσθεσε.

Οι αρχές έχουν δώσει στη δημοσιότητα μια φωτογραφία που εικονίζει την Κατρίς όπως περίπου θα ήταν σήμερα, στα 38 της χρόνια, καθώς και το σκίτσο ενός υπόπτου.

Η νέα έρευνα διατάχθηκε αφού αναλύθηκαν ξανά τα στοιχεία που υπήρχαν τότε και οι καταθέσεις των μαρτύρων. Ο Ο' Λίρι είπε ότι τον ενδιέφερε ιδίως ένα πράσινο αυτοκίνητο που θεάθηκε στην περιοχή μία ημέρα μετά την εξαφάνιση του κοριτσιού. Την ημέρα που χάθηκε η Κατρίς, ένας μάρτυρας είχε πει ότι είδε έναν άνδρα με ένα παιδί μέσα σε ένα πράσινο αυτοκίνητο.

Η οικογένεια δεν διστάζει πάντως να καταγγείλει τα λάθη που έγιναν στην αρχική έρευνα. «Δεν θα τους συγχωρήσω ποτέ για αυτά που δεν έκαναν» είπε ο Λι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ