ΚΟΣΜΟΣ

«Βρυχάται» το ηφαίστειο Κιλαουέα-Αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στη Χαβάη

«Βρυχάται» το ηφαίστειο Κιλαουέα-Αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στη Χαβάη
Janice Wei/via REUTERS

Αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις σημειώνονται από την Παρασκευή στο Μεγάλο Νησί της Χαβάης, νότια και σε σχετικά μικρή απόσταση από το ηφαίστειο Κιλαουέα, από το οποίο εκλύεται λάβα σε κατοικημένες περιοχές, αναγκάζοντας εκατοντάδες κατοίκους να απομακρυνθούν από τις εστίες τους.

Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS) ο πρώτος από τους σεισμούς σημειώθηκε σε πολύ μικρό βάθος, μόλις 7 χιλιομέτρων, και το επίκεντρό του βρισκόταν 17,7 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το Δάσος Φερν.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν πάνω από 110 σεισμικές δονήσεις, με την ισχυρότερη να έχει μέγεθος 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί στο νησί από το 1975 και η οποία προκάλεσε εκτεταμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης, γεγονός που δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο τους κατοίκους οι οποίοι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της λάβας που εκλύεται από το ηφαίστειο. Μάλιστα, σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, ένα σπίτι κι ακόμη ένα κτίριο καταστράφηκαν από την καυτή λάβα.

Εκατοντάδες άνθρωποι εκκένωσαν την περιοχή Leilani Estates, στην οποία ζουν περίπου 1.700 άνθρωποι, με τον δήμαρχο Χαβάης να τονίζει πως η πολιτεία θα τους στηρίξει, ακόμη και στην προσπάθειά τους να επιστρέψουν στα σπίτια τους για να πάρουν κάποια από τα υπάρχοντά τους.

Η εκκένωση κάποιων περιοχών ήταν μονόδρομος, καθώς πέραν του κινδύνου από τη λάβα και από μια ηφαιστειακή έκρηξη, η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική λόγω των αερίων που εκλύονται από το Κιλαουέα.

https://www.instagram.com/p/BiV4nUjDMmN

Η λάβα καίει τα πάντα στο πέρασμά της, έχοντας ήδη κάνει στάχτη αρκετά δέντρα. Βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τη λάβα να εκτοξεύεται στον αέρα πριν δημιουργήσει ένα καυτό πορτοκαλί ποτάμι που κατευθύνεται προς τις κατοικημένες περιοχές. Παράλληλα, πυκνός καπνός και η μυρωδιά από το θείο, αλλά και από τα καιόμενα δέντρα, κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Οι Αρχές προειδοποιούν ότι η έκθεση σε υψηλά επίπεδα διοξειδίου του θείου, μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στη μύτη και στο λαιμό, με συνέπεια την δυσκολία στην αναπνευστική λειτουργία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ