ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Αύριο ανακοινώνω την απόφασή μου για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν

Τραμπ: Αύριο ανακοινώνω την απόφασή μου για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν
REUTERS/Kevin Lamarque

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο twitter ότι θα γνωστοποιήσει την απόφασή του για το εάν η Ουάσινγκτον θα αποχωρήσει από τη συμφωνία ή όχι από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αύριο Τρίτη στις 14:00 (τοπική ώρα), 21:00 ώρα Ελλάδας.


O Ντόναλντ Τραμπ έχει πολλάκις κατακρίνει τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, προκαλώντας ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα αλλά και την έντονη αντίδραση της Τεχεράνης.


Οι Ευρωπαίοι εταίροι -μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία- έχουν ζητήσει από τον Αμερικανό πρόεδρο να μην αποχωρήσει από τη συμφωνία. Αναγνώρισαν, ωστόσο, ότι υπάρχουν κάποιες ελλείψεις…

Ο Τραμπ έχει προθεσμία ως τις 12 Μαΐου να αποφασίσει αν η Ουάσινγκτον θα αποχωρήσει από τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία), ώστε στη συνέχεια να επιβάλλει εκ νέου τις μονομερείς αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Έχει δώσει έως τότε προθεσμία στους Ευρωπαίους συνυπογράφοντες της συμφωνίας προκειμένου να «διορθώσουν τα τρομερά μειονεκτήματα» αυτής.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί υπαινίχθηκε σήμερα ότι η χώρα του ενδέχεται να παραμείνει στην ΚΟΣΔ, ακόμη και αν αποχωρήσουν οι ΗΠΑ, αλλά προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη θα αντισταθεί έντονα στην πίεση των ΗΠΑ να περιορίσουν την επιρροή της στην Μέση Ανατολή.

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία παραμένουν δεσμευμένες στη συμφωνία αλλά, σε μια προσπάθεια να παραμείνουν και οι ΗΠΑ, επιθυμούν τον διάλογο με το Ιράν για το βαλλιστικό πυραυλικό του σύστημα, τις πυρηνικές του δραστηριότητες πέραν του 2025, όταν θα λήξουν οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν βάσει της συμφωνίας, καθώς και για τον ρόλο της Τεχεράνης σε κρίσεις στη Μέση Ανατολή, όπως στη Συρία και στην Υεμένη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε χθες για τον κίνδυνο να ξεσπάσει πόλεμος αν ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα για συνομιλίες, προέτρεψε σήμερα τον Αμερικανό πρόεδρο να μην αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, επισημαίνοντας ότι «σε αυτή την ευαίσθητη στιγμή, θα ήταν λάθος να αποχωρήσετε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ