ΚΟΣΜΟΣ

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Νομικό σκάνδαλο η παροχή ασύλου στους «8»

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Νομικό σκάνδαλο η παροχή ασύλου στους «8»
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Επίθεση κατά της ελληνικής Δικαιοσύνης εξαπέλυσε την Τετάρτη ο Ιμπραχίμ Καλίν, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την απόφαση για την παροχή ασύλου στους δύο από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα, αμέσως μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα, στις 15 Ιουλίου 2016.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου, ο Καλίν έκανε λόγο, σε δηλώσεις του σε τουρκικά μέσα και ερωτώμενος από δημοσιογράφους, για «σοβαρή κατάσταση που διαμορφώνεται με την αποδοχή του αιτήματος ασύλου» και πρόσθεσε:

Εμείς μιλήσαμε πολλές φορές με τις ελληνικές Αρχές και γνωρίζουμε ότι έχουν κάνει κάποιες προσπάθειες, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Είμαστε αυτή τη στιγμή ενώπιον του ενδεχομένου οι τρομοκράτες αυτοί πραξικοπηματίες να κινούνται ελεύθερα και μάλιστα σε μια χώρα της ΕΕ. Τώρα εμείς δεν είναι δυνατόν να μην αντιδράσουμε.

«Από τη μια λένε ότι υπάρχει υπεροχή του δικαίου, λένε ότι είναι συνταγματικό έγκλημα η απόπειρα ανατροπής του προέδρου μιας χώρας, αλλά από την άλλη δεν θα κάνουν κανένα βήμα λόγω του ενός ή του άλλου λόγου. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Και όλοι γνωρίζουν ότι αυτοί οι οκτώ στρατιωτικοί πήγαν εκεί, κλέβοντας δυο ελικόπτερα της Τουρκίας. Όλοι ξέρουν ότι προσπάθησαν να σκοτώσουν τον πρόεδρό μας και την οικογένειά του. Εμείς στείλαμε πολλούς φακέλους σχετικά με αυτούς τους οκτώ, στείλαμε κατηγορητήριο, πληροφορίες και έγγραφα», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν.

Και συμπλήρωσε: «Παρ' όλες τις προσπάθειές μας, αφήνοντας το θέμα της επιστροφής τους, το να τους αφήσουν ελεύθερους και να γίνει αποδεκτό το αίτημά τους για άσυλο, αποτελεί ένα νομικό σκάνδαλο και ασφαλώς θα επηρεάσει αρνητικά τις διμερείς μας σχέσεις.

Αν ήταν σε άλλη χώρα, στη Γαλλία, στη Γερμανία ή στην Ελλάδα και προσπαθούσαν να δολοφονούσαν τον πρόεδρο της χώρας εκείνης και μετά έρχονταν στην Τουρκία και τους κρατούσαμε εμείς εδώ για ενάμιση χρόνο και από πάνω δεχόμασταν το αίτημά τους για ασυλία, πως θα αντιδρούσε εκείνη η χώρα; Όταν εμείς αντιδρούμε λένε ότι η Τουρκία αντιδρά υπερβολικά.

Και κατέληξε λέγοντας:

Δυστυχώς, κάποιες χώρες ευρωπαϊκές ακόμη δεν έχουν κατανοήσει την κατάσταση της 15ης Ιουλίου. Στα λόγια λένε δεν στηρίζουμε το πραξικόπημα, είμαστε εναντίον αλλά στις πράξεις υπάρχει μια σοβαρή κατάσταση, όπως απόδοση ασύλου στους δύο στρατιωτικούς. Εμείς περιμένουμε συγκεκριμένα βήματα από την ελληνική πλευρά. Με τον ίδιο τρόπο επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για τα μέλη της FETO που έχουν διαφύγει στις άλλες χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ