ΚΟΣΜΟΣ

Στη Σιγκαπούρη η συνάντηση Τραμπ-Κιμ

Στη Σιγκαπούρη η συνάντηση Τραμπ-Κιμ
REUTERS/KCNA handout via Reuters/File Photo

Στην Σιγκαπούρη θα γίνει η ιστορική συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, με την ημερομηνία να είναι και επισήμως η 12η Ιουνίου.

Την ημερομηνία και τον τόπο συνάντησης επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μέσω του λογαριασμού του στο twitter, σημειώνοντας πως «και οι δύο θα προσπαθήσουμε να είναι μία ξεχωριστή στιγμή για την παγκόσμια ειρήνη».

Αμερικανοί αξιωματούχοι πρότειναν την Σιγκαπούρη ως πιθανή τοποθεσία για τις συνομιλίες, εδώ και καιρό, παρουσιάζοντάς την στον Τραμπ σαν μια πιο «ουδέτερη» επιλογή, καθώς η νησιωτική αυτή χώρα στο άκρο της μαλαισιανής χερσονήσου, παρουσιάζεται συχνά ως μια πύλη μεταξύ Ασίας και Δύσης.

Στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Σιγκαπούρη φιλοξενεί και σήμερα αμερικανικό στρατό, ενώ διατηρεί διπλωματικούς δεσμούς και με τη Νότια Κορέα, καθώς είναι μια από τις μόλις 47 χώρες του κόσμου που έχουν πρεσβεία στην Πιονγκγιάνγκ.

Επιπλέον, έχει φιλοξενήσει και άλλα ιστορικά γεγονότα, όπως τη συνάντηση του Κινέζου προέδρου Σι Τζιπίνγκ με τον τότε πρόεδρο της Ταϊβάν Μα Γινγκ Τζέου, το 2015, την πρώτη και μοναδική φορά που συναντήθηκαν ηγέτες των δύο χωρών μετά τον διαχωρισμό τους το 1949.

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Πιονγκγιάνγκ, ο Κιμ είπε ότι η σύνοδος με τον Αμερικανό πρόεδρο θα αποτελέσει «μια ιστορική συνάντηση» και «ένα εξαίρετο πρώτο βήμα».

Έκρινε ότι θα συμβάλλει στη βελτίωση της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο και στην «οικοδόμηση ενός καλού μέλλοντος».

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Βορειοκορεάτης ηγέτης αναφέρθηκε δημόσια στην επικείμενη σύνοδο κορυφής με τον Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ