ΚΟΣΜΟΣ

Αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές ζητούν οι Βρυξέλλες για τη Γάζα

Αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές ζητούν οι Βρυξέλλες  για τη Γάζα
REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» μετά τις συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 41 ανθρώπους στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

«Δεκάδες Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων που είναι σε εξέλιξη κοντά στο φράχτη (ασφαλείας) της Γάζας. Ζητούμε από όλες τις πλευρές να ενεργήσουμε με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθούν και άλλες απώλειες ανθρώπινων ζωών» τόνισε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Νωρίτερα, τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν το Ισραήλ να βάλει τέλος στην εκτεταμένη βία κατά των Παλαιστίνιων διαδηλωτών, ζητώντας «αντικειμενική και ανεξάρτητη» έρευνα για τις συνθήκες θανάτου των δεκάδων νεκρών.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό (IDF), ωστόσο, πολλοί από τους διαδηλωτές δρούσαν σαν «ασπίδα τρομοκρατών». Όπως ανακοινώθηκε, «οι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά τριών Παλαιστινίων, οι οποίοι επιχείρησαν να τοποθετήσουν εκρηκτικό μηχανισμό στον φράκτη ασφαλείας νοτίως της Γάζας, αποτρέποντας έτσι τρομοκρατική επίθεση».

Γιατί η Ιερουσαλήμ δεν αναγνωρίζεται ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ