ΚΟΣΜΟΣ

Εγκαίνια αμερικανικής πρεσβείας: Πανηγυρισμοί στην Ιερουσαλήμ, χάος στη Λωρίδα της Γάζας

Εγκαίνια αμερικανικής πρεσβείας: Πανηγυρισμοί στην Ιερουσαλήμ, χάος στη Λωρίδα της Γάζας
REUTERS/Ronen Zvulun

Χαμόγελα, χειραψίες, αβρότητες και διθύραμβοι για τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ιερουσαλήμ, επεισόδια, σφαίρες και αίμα στη Λωρίδα της Γάζας. Ενώ η υψηλή αμερικανική αντιπροσωπεία εγκαινίαζε την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, λίγα χιλιόμετρα μακριά τουλάχιστον 52 άνθρωποι έπεφταν νεκροί από ισραηλινά πυρά…

Δίπλα στην Ιβάνκα Τραμπ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στιβ Μνούτσιν τράβηξε το μπλε κάλυμμα, αποκαλύπτοντας το έμβλημα της αμερικανικής πρεσβείας, επισημοποιώντας έτσι τη μεταφορά της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση, ο πρόεδρος Τραμπ έκανε λόγο για «αποκατάσταση τού προφανούς»: «Για χρόνια αποτυγχάναμε να αναγνωρίσουμε το προφανές, την απλή πραγματικότητα πως η πρωτεύουσα τού Ισραήλ είναι η Ιερουσαλήμ».

«Τι λαμπρή μέρα. Θυμηθείτε αυτή τη στιγμή. Πρόεδρε Τραμπ, με την αναγνώριση της ιστορίας, γράψατε ιστορία», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ενώ το ακροατήριο καταχειροκροτούσε, φωνάζοντας ρυθμικά το όνομα του Τραμπ.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Αμερικανό πρόεδρο και μέσω Twitter: «Ευχαριστώ, πρόεδρε Τραμπ, που είχες το θάρρος να τηρήσεις την υπόσχεσή σου».

Σε αντίθεση με τους δύο ηγέτες, ο Τζάρεντ Κούσνερ, ανώτερος σύμβουλος και γαμπρός του Αμερικανού προέδρου, έκανε μνεία στα επεισόδια και τους νεκρούς της σημερινής ημέρας, μόνο όμως προς απόδοση ευθυνών: «Όπως βλέπουμε από τις διαδηλώσεις του προηγούμενου μήνα αλλά και τις σημερινές, όσοι προκαλούν βία είναι μέρος του προβλήματος κι όχι της λύσης. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν μία ειρηνευτική συμφωνία με κάθε δυνατό τρόπο», τόνισε ο ίδιος.

Διεθνείς αντιδράσεις

Λίγα λεπτά μετά τη λήξη των εγκαινίων, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση όπου σημείωνε πως η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου: «Η απόφαση αυτή αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και συγκεκριμένα στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει η ανακοίνωση, με το υπουργείο να προτρέπει «όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν υπευθυνότητα προς αποφυγή μιας νέας ‘φωτιάς’».

Γιατί η Ιερουσαλήμ δεν αναγνωρίζεται ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Για «παράνομη απόφαση» και «επίθεση στα ιστορικά, νομικά, φυσικά και εθνικά δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού» έκανε λόγο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC), o δεύτερος, μετά τον ΟΗΕ, πολυπληθέστερος, σε κράτη-μέλη, διεθνής οργανισμός.

Νωρίτερα, τα Ηνωμένα Έθνη είχαν καλέσει το Ισραήλ να βάλει τέλος στην εκτεταμένη βία κατά των Παλαιστίνιων διαδηλωτών, ζητώντας «αντικειμενική και ανεξάρτητη» έρευνα για τις συνθήκες θανάτου των δεκάδων νεκρών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ευρωπαϊκή Ένωση που κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» μετά τις συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ.

Με τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών να αυξάνεται καθώς περνούν οι ώρες, ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν πως οι δομές του συστήματος υγείας της Γάζας είναι ανεπαρκείς για να ανταποκριθούν στις τόσες απώλειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ