ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: Ραμαζάνι και εργασία δεν πάνε μαζί, λέει η υπουργός Μετανάστευσης

Δανία: Ραμαζάνι και εργασία δεν πάνε μαζί, λέει η υπουργός Μετανάστευσης

Η Ίνγκερ Στόιμπεργκ, υπουργός Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης της Δανίας, παρότρυνε σε άρθρο της, τους μουσουλμάνους της Δανίας να παίρνουν άδεια από τις εργασίες τους κατά την διάρκεια του Ραμαζανιού.

Η Στόιμπεργκ τόνισε ότι η θρησκεία είναι ιδιωτική υπόθεση και ότι η ελευθερία να ασκεί κανείς την θρησκεία του κατοχυρώνεται από τον δανέζικο νόμο αλλά προσέθεσε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των δανών πολιτών.

Η υπουργός αναφέρεται στους κινδύνους που, όπως υποστηρίζει, ενδεχομένως προκύπτουν από την πολύωρη νηστεία που απαιτεί το Ραμαζάνι και εκφράζει ενδοιασμούς σχετικά με τις συνέπειές «στην ασφάλεια και την παραγωγικότητα» μουσουλμάνων όπως αυτών που εργάζονται ως οδηγοί, χρήστες επικίνδυνων μηχανημάτων ή υπάλληλοι νοσοκομείων.

Η Στόιμπεργκ είναι μέλος του Κέντρο-Δεξιού κόμματος Venstre, του πρωθυπουργού Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, και είναι υπεύθυνη από το 2015 για την πολιτική της Δανίας σε θέματα μετανάστευσης. Οι δηλώσεις της υπουργού προκαλούν συχνά αντιδράσεις, όπως συνέβη τον Μάρτιο όταν με ανάρτηση στη σελίδα της στο Facebook γιόρτασε «την πεντηκοστή τροπολογία που ενισχύει τους αντιμεταναστευτικούς νόμους της κυβέρνησης». Επιπλέον, σάλος προκλήθηκε και όταν τον Σεπτέμβριο ανάρτησε στο Facebook φωτογραφία του Μωάμεθ, η απεικόνιση του οποίου θεωρείται υβριστική από την μουσουλμανική κοινότητα.

Το κομβικό αντιμεταναστευτικό μέτρο για το οποίο ήταν υπεύθυνη η Στόιμπεργκ πέρασε το 2016. Σύμφωνα με αυτό, οι αιτούντες άσυλο στη Δανία θα έπρεπε να υπομένουν κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων από την κυβέρνηση, προκειμένου να επιχορηγηθεί το κόστος διαβίωσής για όσο χρονικό διάστημα εξεταζόταν η αίτησή τους. Το μέτρο αυτό εγκαταλείφθηκε μετά από έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, ενώ η Washington Post το παρομοίωσε με αντίστοιχα μέτρα που είχε υιοθετήσει η Ναζιστική Γερμανία κατά των εβραίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ