ΚΟΣΜΟΣ

Η Βόρεια Κορέα στο επίκεντρο της συνομιλίας Τραμπ - Άμπε

Η Βόρεια Κορέα στο επίκεντρο της συνομιλίας Τραμπ - Άμπε
REUTERS/Kiyoshi Ota/Pool

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε είχαν τη Δευτέρα (28/5) τηλεφωνική συνδιάλεξη, κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασαν τη βούλησή τους να δουν τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείπει το πυρηνικό της οπλοστάσιο και επιβεβαίωσαν ότι θα συναντηθούν πριν από την αναμενόμενη σύνοδο του προέδρου των ΗΠΑ και του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

«Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στις πρόσφατες εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα και επιβεβαίωσαν ότι θα συναντηθούν εκ νέου προκειμένου να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία τους πριν την αναμενόμενη σύνοδο κορυφής των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αμερικανική προεδρία.

«Πλήρης και αμετάκλητος τερματισμός των προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας»

«Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός επανέλαβαν πως είναι επιτακτική ανάγκη να εξασφαλιστεί ο πλήρης και αμετάκλητος τερματισμός των βορειοκορεατικών προγραμμάτων για την απόκτηση πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων καθώς και βαλλιστικών πυραύλων», συνεχίζει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Washington Post, η οποία επικαλέστηκε Ιάπωνα αξιωματούχο που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, Τραμπ και Άμπε πιθανόν θα έχουν κατ' ιδίαν συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Επτά (G7) στο Κεμπέκ του Καναδά, που προβλέπεται να διεξαχθεί στις 8 και 9 Ιουνίου. «Αλλά είναι επίσης πιθανό ο Άμπε να περάσει από την Ουάσιγκτον καθ' οδόν προς τη σύνοδο», συμπλήρωσε η Post.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ