ΚΟΣΜΟΣ

Αλλαγή σκυτάλης στην Ισπανία: Νέος πρωθυπουργός ο Πέδρο Σάντσεθ

Αλλαγή σκυτάλης στην Ισπανία: Νέος πρωθυπουργός ο Πέδρο Σάντσεθ
Emilio Naranjo/Pool via REUTERS

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ γίνεται πρωθυπουργός της Ισπανίας μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος παραδέχθηκε την ήττα του ενώπιον του κοινοβουλίου πριν καν ξεκινήσει η σχετική διαδικασία.

«Μπορούμε να υποθέσουμε πως η πρόταση μομφής θα υπερψηφιστεί. Κατά συνέπεια ο Πέδρο Σάντσεθ θα γίνει ο νέος πρόεδρος της κυβέρνησης», είπε σε σύντομη ομιλία του στο κοινοβούλιο ο Ραχόι ο οποίος συνεχάρη τον αντίπαλό του.

Υπέρ της πρότασης μομφής, που κατέθεσαν οι Σοσιαλιστές, ψήφισαν 180 βουλευτές, 169 ψήφισαν κατά, ενώ ένας βουλευτής τήρησε αποχή.

Ο Σάντσεθ αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα τη Δευτέρα και η κυβέρνησή του να διοριστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Αυτή, είναι η πρώτη φορά που πρόταση μομφής θριαμβεύει στη σύγχρονη ισπανική δημοκρατία, αλλά και η πρώτη φορά που καλείται ένας πρωθυπουργός να ηγηθεί κυβέρνησης με τόσο ετερογενή κοινοβουλευτική υποστήριξη.

Ο επικεφαλής των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας,έχει εκφράσει τη θέλησή του να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση του Σάντσεθ, ωστόσο το κόμμα του αντιτίθεται σθεναρά στην εφαρμογή του σχεδίου προϋπολογισμού που είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση Ραχόι και ο επικείμενος πρωθυπουργός δήλωσε πως θα εφαρμόσει.

Ο Ιγκλέσιας πρότεινε στον Σάντσεθ να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να σχηματίσουν μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έτσι ώστε η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά την πρόταση μομφής να μην στηρίζεται μόνον στους 84 σοσιαλιστές βουλευτές, αλλά στους 156 που θα συγκεντρώνει μαζί με τους Unidos Podemos, συν τις άλλες συμμαχίες που θα προκύψουν.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, όμως, σημείωσε απευθυνόμενος στον Σάντσεθ στο κοινοβούλιο: «Δεν μπορείτε να υποστηρίζετε πως το κυβερνητικό σας πρόγραμμα είναι ο προϋπολογισμός του ΡΡ (σ.σ το κόμμα του Ραχόι)». Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος των Unidos Podemos Ιρένε Μοντέρο δήλωσε πως εάν ο Σάντσεθ κυβερνήσει με «τον προϋπολογισμό της απάτης» του Ραχόι θα βρει μπροστά του τους Podemos και τους συμμάχους τους, όπως σήμερα τους βρίσκει αντιμέτωπους ο Ραχόι. «Με αυτόν τον προϋπολογισμό, ο Πέδρο Σάντσεθ θα είναι ένας Ραχόι νο 2. Πρέπει άμεσα να αποσύρουμε από τους θεσμούς το ΡΡ. Εμείς δουλεύουμε πάνω από έναν χρόνο γι’ αυτό», έγγραψε η ίδια στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ