ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Δωρεές και σε Bitcoin δέχεται τζαμί στο Λονδίνο

Βρετανία: Δωρεές και σε Bitcoin δέχεται τζαμί στο Λονδίνο
REUTERS/Dado Ruvic

Κατά την περίοδο του Ραμαζανιού, οι μουσουλμάνοι κάνουν δωρεές στο τζαμί της περιοχής τους ως μέρος θρησκευτικής τους υποχρέωσης σύμφωνα με την οποία, όσοι πιστοί έχουν την δυνατότητα οφείλουν να προσφέρουν υποχρεωτική ελεημοσύνη, γνωστή και ως ζακάτ. Σύμφωνα με τα ιερά κείμενα της μουσουλμανικής θρησκείας, η προσφορά οφείλει να ανέρχεται στο 2,5% της περιουσίας του κάθε πιστού.

Το τζαμί Σάκλουελ Λέιν στο Ντάλστον του Ανατολικού Λονδίνου εισάγει έναν πρωτοποριακό τρόπο να υποβάλλουν οι πιστοί δωρεές, καθώς δέχεται προσφορές σε... bitcoin. Η απόφαση ελήφθη για τη διευκόλυνση των πιστών, πολλοί εκ των οποίων έχουν ήδη λογαριασμούς σε bitcoin ή άλλα κρυπτονομίσματα και προκειμένου να είναι "εντάξει" στη θρησκευτική τους υποχρέωση, αναγκάζονται να τα μετατρέψουν σε λίρες ή δολάρια.

Σύμφωνα με τον Lukasz Musial, τον σύμβουλο που βοήθησε το τζαμί να εγκαταστήσει το απαραίτητο λογισμικό, η τεχνολογία αυτή διευκολύνει τους δωρητές οι οποίοι δεν χρειάζεται πλέον να ασχοληθούν με την μετατροπή νομίσματος.

Ο Μέγας Μουφτής της Αιγύπτου είχε εκδώσει τον Ιανουάριο διάταγμα κατά του bitcoin δηλώνοντας ότι απαγορεύεται από τον ισλαμικό νόμο. Πολλοί στον μουσουλμανικό κόσμο είναι κατά της χρήσης του κρυπτονομίσματος, το οποίο, λόγω της ανωνυμίας που προσφέρει, χρησιμοποιείται από πολλούς για την αγορά ναρκωτικών και άλλων παράνομων ουσιών.

Ο ιμάμης του Σάκλουελ όμως, Αμπντάλα Αντεγέμι, υπεραμύνθηκε της απόφασης, λέγοντας ότι οι ίδιοι δεν κάνουν συναλλαγές με κρυπτονομίσματα, απλά τα δέχονται ως δωρεές. Το συγκεκριμένο τζαμί είναι το πρώτο στο Ηνωμένο Βασίλειο που αποδέχεται δωρεές σε κρυπτονόμισμα ενώ θα δέχεται τόσο Bitcoin όσο και Ethereum, μία άλλη μορφή κρυπτονομίσματος. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα διπλασιαστούν οι φετινές τους δωρεές σε σχέση με πέρυσι καθώς αναμένουν περίπου £10,000 σε δωρεές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ