ΚΟΣΜΟΣ

Η Ε.Ε. αναζητά λύση για τους δασμούς του Τραμπ μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

Η Ε.Ε. αναζητά λύση για τους δασμούς του Τραμπ μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου
REUTERS/Joshua Roberts

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέθεσε την Παρασκευή, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ένα αίτημα για διαβουλεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που επέβαλε η Ουάσιγκτον.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα στη διαδικασία επίλυσης διαφορών που ακολουθεί ο ΠΟΕ.

Αξιωματούχος του Οργανισμού επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Γραμματεία του ΠΟΕ παρέλαβε το αίτημα, όμως το κείμενο θα δοθεί στη δημοσιότητα μόνο αφού προηγουμένως λάβουν γνώση όλες οι χώρες-μέλη.

Νωρίτερα, η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ είχε προαναγγείλει ότι οι Βρυξέλλες θα προσφύγουν στον ΠΟΕ, αμφισβητώντας τη νομιμότητα των δασμών. Πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να γίνει διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό.

Η Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε ότι πρόκειται για μια "ατυχή απόφαση" από την πλευρά των ΗΠΑ, η οποία θα προκαλέσει "μεγάλη ζημιά" στη βιομηχανία άνθρακα και αλουμινίου" και θα "χτυπήσει" θέσεις εργασίας όχι μόνο στην ΕΕ, αλλά και στις ΗΠΑ.

«Είναι μια ατυχής απόφαση γιατί αποδυναμώνει περισσότερο τις ευρωατλαντικές σχέσεις και αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών κλυδωνισμών στις αγορές παγκοσμίως», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι πρόκειται για «ξεκάθαρο προστατευτισμό» και σημείωσε ότι το επιχείρημα που επικαλούνται οι ΗΠΑ σχετικά με την ασφάλεια δεν ισχύει.

«Οι εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ δεν μπορεί να εκλαμβάνονται ως απειλή για την ασφάλεια», συνέχισε.

Η Επίτροπος Εμπορίου τόνισε ότι η ΕΕ θα επιβάλει αντισταθμιστικά μέτρα και θα κάνει όλα τα αναγκαία βήματα για να προστατεύσει την αγορά της ΕΕ από την αλλαγή κατεύθυνσης του εμπορίου που προκαλείται από αυτούς τους περιορισμούς των ΗΠΑ.

Παράλληλα, η ΕΕ καταγγέλει στον ΠΟΕ και την Κίνα για την "άδικη μεταφορά τεχνολογίας" ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.

«Αν οι ιθύνοντες αυτού του κόσμου δεν ακολουθούν τους κανόνες, τότε το σύστημα θα μπορούσε να καταρρεύσει», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η ΕΕ υπερασπίζεται ένα πολυμερές σύστημα παγκοσμίου εμπορίου που βασίζεται σε κανόνες.

Τέλος, η Σεσίλια Μάλμστρομ εξέφρασε την αποφασιστικότητα της ΕΕ να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αίτια των σημερινών εντάσεων στο εμπορικό σύστημα, παραμένοντας μέσα στο πλαίσιο ενός εμπορικού συστήματος που βασίζεται σε κανόνες και σε ένδικα μέσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ