Η μοναξιά «ραγίζει» την καρδιά
Οι μοναχικοί άνθρωποι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως αναφέρει νέα μελέτη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Δανίας.
Όπως τονίζει η ομάδα των ερευνητών, που παρουσίασε τα ευρήματά της στο Δουβλίνο το Σάββατο, η μοναξιά θεωρείται προγνωστικός δείκτης πρόωρου θανάτου. Μάλιστα, η μελετητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που αισθάνονται μοναξιά εμφανίζουν διπλάσιο κίνδυνο θνησιμότητας ενώ για τους άντρες το ποσοστό αυτό είναι λίγο πιο μικρό.
«Η μοναξιά είναι πιο συνηθισμένη σήμερα απ’ ότι ήταν στο παρελθόν και περισσότεροι άνθρωποι ζουν μόνοι τους» δήλωσε η επικεφαλής της επιστημονικής έρευνας, Anne Vinggaard Christensen, και συνέχισε: «Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση σχετίζονται με τη στεφανιαία νόσο και τα εγκεφαλικά αλλά δεν είχε διερευνηθεί σε ασθενείς με διαφορετικά είδη καρδιαγγειακών παθήσεων».
Η ίδια μελέτη έδειξε ότι οι μοναχικοί άνθρωποι είναι τρεις φορές πιθανότερο να παραπονεθούν για συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης -κάτι που ισχύει και για τους άνδρες και για τις γυναίκες.
Για τις ανάγκες της έρευνάς τους, οι ειδικοί ανέλυσαν ιατρικά στοιχεία 13.463 ασθενών, οι οποίοι έπασχαν από ισχαιμική καρδιοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια ή κάποια άλλη καρδιακή νόσο.
SPONSORED
Υποβλήθηκε σε πολύωρο χειρουργείο ο Μάριος Οικονόμου - Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ιωαννίνων
22:32
Συνελήφθη ζευγάρι για τηλεφωνικές απάτες στην Καστοριά - 20.000 ευρώ η λεία
22:20
Αποθέωση για τους Iron Maiden στο ΟΑΚΑ - Ντελίριο από σχεδόν 50.000 χιλιάδες θαυμαστές
22:09
«Eντός 24 ωρών η ανακοίνωση ΗΠΑ-Ιράν για το προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας» λένε αμερικανικά ΜΜΕ
21:57