ΚΟΣΜΟΣ

Πώς σχολίασε η παγκόσμια πολιτική σκηνή τη συνάντηση Τραμπ-Κιμ

Πώς σχολίασε η παγκόσμια πολιτική σκηνή τη συνάντηση Τραμπ-Κιμ
REUTERS/Jonathan Ernst

Η συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από διεθνείς δυνάμεις, που επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα που έστειλαν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν από τη Σιγκαπούρη με τις δηλώσεις τους, αλλά και την υπογραφή της συμφωνίας για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

H Ρωσία αξιολογεί θετικά τη συμφωνία που υπεγράφη, αλλά «η ουσία κρύβεται στις λεπτομέρειες», όπως δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ και μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το Κρεμλίνο δήλωσε έτοιμο να εφαρμόσει τη συμφωνία - να εργαστεί δηλαδή προς την κατεύθυνση της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου - και ευελπιστεί ότι η διευθέτηση της πυρηνικής κρίσης θα ξεμπλοκάρει την φυσιολογική οικονομική συνεργασία, είπε ο ίδιος.

Αιχμές από τη Γαλλία

Από την πλευρά της, η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό, τόνισε πως το έγγραφο που υπέγραψαν Τραμπ και ο Κιμ είναι ένα «σημαντικό βήμα», εξέφρασε, όμως, και τις αμφιβολίες της για το αν «όλα επιτεύχθηκαν μέσα σε μερικές ώρες» στη διάρκεια της συνάντησης αυτής.

«Αμφιβάλλω αν όλα επιτεύχθηκαν μέσα σε μερικές ώρες, όμως είναι ένα σημαντικό βήμα», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCP. «Αυτή η συνάντηση είναι από μόνη της ένα σημαντικό γεγονός», σχολίασε η Λουζό, όμως «δεν ξέρουμε ακόμη τίποτα για το έγγραφο που έχει υπογραφεί, θα το αναλύσουμε όταν δημοσιοποιηθεί». «Αυτό που αναμένουν όλοι είναι η έναρξη μιας διαπραγμάτευσης για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», υπογράμμισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόσφατη απόρριψη από τις ΗΠΑ, παράλληλα, της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, η Λουαζό επέκρινε τα δύο μέτρα και σταθμά που εφαρμόζονται από την Ουάσινγκτον, καθώς το Παρίσι προσπαθεί να διατηρήσει τη συμφωνία αυτή με την Τεχεράνη.

«Η υπογραφή ενός εγγράφου με τον Κιμ Γιονγκ Ουν που έφθασε μέχρι το σημείο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, είναι στην πράξη μια επιβράβευση για κάποιον που ήταν απέναντι σε όλες τις διεθνείς συμφωνίες», είπε, καθώς η πυρηνική συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Τεχεράνη, την οποία αποκήρυξαν πρόσφατα οι Ηνωμένες Πολιτείες, «τηρείται από το Ιράν» σύμφωνα με το Παρίσι και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Κίνα κάνει λόγο για πιθανή χαλάρωση των κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα

Μετά το πέρας της ιστορικής συνάντησης, η Κίνα άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να εξεταστεί χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος της Βόρεια Κορέας, εάν η χώρα σεβαστεί τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Η ασιατική χώρα έχει προσυπογράψει τις κλιμακούμενα αυστηρές κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών σε βάρος της απομονωμένης γειτονικής της χώρας ύστερα από τις επαναλαμβανόμενες πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ, αλλά ανέκαθεν υποστήριζε ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από συνομιλίες για μια πολιτική επίλυση.

Η Κίνα είναι ο σημαντικότερος οικονομικός και διπλωματικός υποστηρικτής της Βόρειας Κορέας, παρά την οργή της για την εκτόξευση απειλών από την πλευρά της Πιονγκγιάνγκ.

Μιλώντας στο Πεκίνο μετά την υπογραφή κοινού ανακοινωθέντος από τον Τραμπ και τον Κιμ στο τέλος της ιστορικής τους συνάντησης στη Σιγκαπούρη, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ επανέλαβε ότι η Κίνα ανέκαθεν τηρούσε αυστηρά όλα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για τη Βόρεια Κορέα.

«Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που έχουν περάσει δηλώνουν ότι εάν η Βόρεια Κορέα σεβαστεί και ενεργήσει σύμφωνα με τα ψηφίσματα, τότε μπορούν να γίνουν προσαρμογές στα μέτρα κυρώσεων, περιλαμβανομένης της παύσης ή άρσης των σχετικών κυρώσεων», δήλωσε ο Γκενγκ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Η Κίνα σταθερά υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούν από μόνες τους στόχο. Οι ενέργειες του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να στηρίζουν και να συμβαδίζουν με τις προσπάθειες των τωρινών διπλωματικών συνομιλιών προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και να προωθούν μια πολιτική επίλυση για τη χερσόνησο» πρόσθεσε.

«Ως σημαντική εμπλεκόμενη πλευρά στα θέματα της κορεατικής χερσονήσου και ως χώρα που υπέγραψε την κατάπαυση πυρός, η Κίνα έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να διαδραματίσει το ρόλο που της αξίζει στη διαδικασία προς μία χερσόνησο χωρίς πυρηνικά».

Ευχαριστώ της Ιαπωνίας στον Ντ. Τραμπ

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, μετά το πέρας της συνάντησης, τόνισε πως θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Αμερικανό πρόεδρο γιατί έθεσε το ζήτημα των απαγωγών πολιτών ξένων χωρών από την Βόρεια Κορέα στις συνομιλίες του με τον Κιμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNNi, ο Άμπε και η κοινοβουλευτική του ομάδα είχαν ζητήσει από τον Τραμπ να εγείρει το ζήτημα των απαγωγών Ιαπώνων από το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ, μίας πρακτικής που κρατά εδώ και δεκαετίες.

Συνολικά, 17 Ιάπωνες έχουν αναγνωριστεί επισήμως ως απαχθέντες της Βόρειας Κορέας, παρότι είναι πολλοί περισσότεροι αυτοί που θεωρείται ότι έχουν πέσει θύμα του καθεστώτος της ασιατικής χώρας.

Η κυβέρνηση του Άμπε έχει ορίσει το ζήτημα ως μία από τις προτεραιότητες της και τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, της έχουν υποσχεθεί ότι θα επιληφθούν της κατάστασης.

Η Νότια Κορέα θέτει ερωτήματα

Η Νότια Κορέα, στην πρώτη αντίδρασή της αναφορικά με τις σημαντικές επαφές στη Σιγκαπούρη, περιορίστηκε να σχολιάσει την τοποθέτηση του Τραμπ αναφορικά με την παύση των στρατιωτικών ασκήσεων που διενεργούνται μεταξύ των χωρών τους.

Ο πρόεδρος του Νότου, Μουν Τζε-ιν, τόνισε πως «πρέπει να μάθουμε την ακριβή έννοια της φράσης του Τραμπ και την πρόθεσή της».

«Όμως, θεωρούμε πως πρέπει να ψάξουμε διάφορα μέτρα για την αποτελεσματική συνέχιση του διαλόγου, ενώ, είναι σε εξέλιξη σοβαρές συζητήσεις για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατική χερσονήσου».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του, μετά τη συνάντηση, ο Τραμπ χαρακτήρισε τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ως «παιχνίδια πολέμου» τα οποία είναι «δαπανηρά» και «επικίνδυνα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ