ΚΟΣΜΟΣ

Κυβέρνηση πΓΔΜ: Για την χώρα δεν αποφασίζει ο Ιβάνοφ αλλά οι πολίτες

Κυβέρνηση πΓΔΜ: Για την χώρα δεν αποφασίζει ο Ιβάνοφ αλλά οι πολίτες
EPA/NAKE BATEV

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης της πΓΔΜ με τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, με αφορμή την συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό. Μετά το διάγγελμα του, η κυβέρνηση της γείτονας χώρας, με ανακοίνωση της αναφέρει «πως για το μέλλον της χώρας δεν αποφασίζει ο Ιβάνοφ, αλλά οι πολίτες» και τον καλεί να απομονωθεί από την πολιτική σκηνή.

Η κυβέρνηση εκφράζει τη λύπη της επειδή ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ στο διάγγελμά του απέτυχε να ξεπεράσει την αδυναμία του και να δει την προοπτική που ανοίγεται μπροστά στην χώρα με τη συμφωνία που ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες και συμφωνήθηκε με την ελληνική κυβέρνηση» αναφέρει η κυβέρνηση και υπογραμμίζει πως ο πρόεδρος Ιβάνοφ:

Δεν έχει κανένα αίσθημα ευθύνης και αναλαμβάνει πράξεις απαράδεκτης χειραγώγησης, κάτι που είναι επιζήμιο για τη χώρα και τους πολίτες και επενεργεί άμεσα κατά της ενίσχυσης της «μακεδονικής ταυτότητας».

«Ο Ιβάνοφ δεν τάσσεται υπέρ της λύσης και δεν εργάζεται για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, κάτι που αποτελεί για τους πολίτες προτεραιότητα υψηλού εθνικού συμφέροντος.

Αντί να παρεμποδίζει το μέλλον της χώρας και να ωθεί τη χώρα σε απομόνωση, είναι καλύτερα ο Ιβάνοφ να απομονωθεί από την πολιτική σκηνή» τονίζει η κυβέρνηση και καταλήγει:

Είμαστε αυτό που είμαστε και τελικά αυτό αναγνωρίζεται από όλους τους γείτονές μας, τη Δημοκρατία της Ελλάδας και τη διεθνή κοινότητα. Με την συμφωνία αυτή επιβεβαιώνεται και ενισχύεται τη «μακεδονική» εθνική και πολιτιστική ταυτότητα, μια για πάντα.

Ιβάνοφ: Δεν υπογράφω τη συμφωνία, είναι ταπεινωτική για τη χώρα

Νωρίτερα, ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, διεμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να υπογράψει την «ταπεινωτική συμφωνία» για το ονοματολογικό.

Ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία για το όνομα παραβιάζει τη συνταγματική τάξη και το νομικό καθεστώς ενώ παράλληλα σημείωσε πως: «Η συμφωνία με την Ελλάδα είναι επιζήμια για τη "Μακεδονία" και αποτελεί μια προσωπική απόφαση και ευθύνη του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ και δεν θα την υπογράψω».

Την ίδια ώρα, προέτρεψε τον λαό της χώρας του να «μην φοβάται».

«Προσοχή, μείνετε προσηλωμένοι στα αιώνια ιδανικά των προγόνων μας. Δεν θα λυγίσουμε σε πιέσεις, εκβιασμούς και απειλές. Δεν θα υποστηρίξω μια τέτοια βλαβερή συμφωνία» τόνισε ο ίδιος, και συνέχισε: «Η συμφωνία αποτελεί βλασφημία στους προγόνους μας...».

Στη συνέχεια, αφού διερωτήθηκε αν «είναι αξιοπρεπές να γίνουν αποδεκτά όλα τα ελληνικά αιτήματα και τελεσίγραφα», τόνισε ότι η συμφωνία αυτή ανοίγει περισσότερα θέματα από αυτά που κλείνει. Ισχυρίστηκε δε, ότι μπορεί να έχει «απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα».

«Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να είναι το άλλοθι για μια επιζήμια συμφωνία και δεν ενώνει την κοινωνία, αλλά την πολώνει ακόμη περισσότερο» είπε επίσης ο Ιβάνοφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ