ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Ανησυχία για το μέλλον της συμφωνίας ειρήνης με το FARC

Κολομβία: Ανησυχία για το μέλλον της συμφωνίας ειρήνης με το FARC
REUTERS

«Διορθώσεις» στη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου, Χουάν Μανουέλ Σάντος, με την πρώην οργάνωση ανταρτών FARC το 2016 εξήγγειλε ο νέος πρόεδρος της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, ο οποίος αναδείχθηκε νικητής του δεύτερου γύρου εκλογών στη χώρα.  Ο δεξιός πολιτικός υποσχέθηκε πάντως να μην τη «σχίσει σε κομματάκια».

Ο γερουσιαστής, 41 ετών, κέρδισε τις εκλογές συγκεντρώνοντας το 54% των ψήφων, επικρατώντας του υποψήφιου της αριστεράς Γκουστάβο Πέτρο (41,8%).

«Η ειρήνη στην Κολομβία είναι αυτό που ποθούμε όλοι», τόνισε ο Ντούκε απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του, αναφερόμενος στη συμφωνία του 2016. Πρόσθεσε όμως ότι «θα κάνουμε διορθώσεις» στο κείμενο, ώστε να αποκατασταθεί «η αλήθεια, η δικαιοσύνη και να υπάρξουν επανορθώσεις» για τα θύματα της ένοπλης σύρραξης στην Κολομβία, που διαρκεί πάνω από μισό αιώνα.

Ο Πέτρο, ο οποίος αναγνώρισε πως έχασε τις εκλογές αλλά τόνισε πως δεν θεωρεί ότι υπέστη «ήττα» λόγω του μεγάλου αριθμού ψήφων που συγκέντρωσε, τόνισε ότι «προς το παρόν δεν θα σχηματίσουμε κυβέρνηση». Υποστήριξε ότι έχασε εξαιτίας των «ψεμάτων» της δεξιάς όπως ότι εάν κέρδιζε θα έκλεινε τις εκκλησίες και θα μετέτρεπε την Κολομβία σε νέα Βενεζουέλα, ενώ διαβεβαίωσε ότι «θα είμαστε στην αντιπολίτευση διότι απορρίπτουμε τα εμπόδια για την ειρήνη στην Κολομβία». Ο Πέτρο έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος υποψήφιος της κολομβιάνικης αριστεράς που κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο κι έφθασε τόσο κοντά στην εξασφάλιση του ανώτατου αξιώματος της χώρας.

Ο Ντούκε, με μικρή εμπειρία στην πολιτική, επιλέχθηκε προσωπικά από τον πρώην πρόεδρο Άλβαρο Ουρίμπε κι έγινε ο υποψήφιος του κόμματος του Δημοκρατικού Κέντρου (CD). Αντιπρόεδρός του θα είναι η Μάρτα Λουσία Ραμίρες, 63 ετών. Θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα καταλάβει το αξίωμα.

2018 06 18T020037Z 1483056717 RC1F63B1CA60 RTRMADP 3 COLOMBIA ELECTION

REUTERS

Πολλοί από τους επικριτές του Ντούκε τον αποκαλούν «Ουριμπίτο» - «μικρό Ουρίμπε» - και θεωρούν πως ο δεξιός πρώην πρόεδρος (2002-2010) θα κινεί τα νήματα στην πραγματικότητα, αφού ο προστατευόμενός του γίνει ο ένοικος του προεδρικού μεγάρου. Ο Ουρίμπε πρωτοστάτησε στην κινητοποίηση εναντίον της συμφωνίας ειρήνης, η οποία απορρίφθηκε με οριακή διαφορά στο δημοψήφισμα του Οκτωβρίου του 2016.

Ο κεντροδεξιός Σάντος αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μερικές τροποποιήσεις της συμφωνίας, η οποία τελικά εγκρίθηκε από το Κογκρέσο της Κολομβίας χωρίς νέο δημοψήφισμα.

Οι προσπάθειες του Ντούκε να αναθεωρήσει την ιστορική συμφωνία ειρήνης θα συναντήσουν αντιστάσεις τόσο στο Κογκρέσο, όσο και το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Απάντηση από το FARC

Μετά τις δηλώσεις του νέου προέδρου το FARC του απηύθυνε έκκληση να επιδείξει «κοινή λογική» μετά την εξαγγελία του ότι θα προχωρήσει σε «διορθώσεις» της ιστορικής συμφωνίας ειρήνης του 2016, η οποία επέτρεψε τον αφοπλισμό της οργάνωσης.

«Είναι απαραίτητο να επικρατήσει η κοινή λογική· αυτό που ζητεί η χώρα είναι η πλήρης ειρήνη, που θα οδηγήσει στην προσδοκώμενη συμφιλίωση (...) Η παράκαμψη αυτού του στόχου δεν μπορεί να είναι κυβερνητικό πρόγραμμα», ανέφερε η Εναλλακτική Επαναστατική Κοινή Δύναμη (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común) σε ανακοίνωσή της, διατυπώνοντας ταυτόχρονα το αίτημα να υπάρξει συνάντηση αντιπροσωπείας της με τον δεξιό γερουσιαστή που αναδείχθηκε νικητής των εκλογών.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ