ΚΟΣΜΟΣ

«Θύελλα» και ύβρεις στη Βουλή της πΓΔΜ: Πήρε το πρώτο «ναι» η συμφωνία

«Θύελλα» και ύβρεις στη Βουλή της πΓΔΜ: Πήρε το πρώτο «ναι» η συμφωνία
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση, που σημαδεύτηκε από επιθέσεις και σκληρούς χαρακτηρισμούς προς τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ, η Ολομέλεια της Βουλής της πΓΔΜ ταχθηκε υπέρ της ανάγκης υιοθέτησης της συμφωνίας.

Σε σύνολο 109 ψηφισάντων βουλευτών, 69 τάχθηκαν υπέρ και 40 κατά.

«Είναι σημαντικό αυτό το νομοσχέδιο να περάσει από τη βουλή με διαδικασία εξπρές, γιατί η Ελλάδα θα ενημερώσει το ΝΑΤΟ και η Βορειοατλαντική συμμαχία θα μας στείλει πρόκληση για να γίνουμε μέλη. Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου και η ημερομηνία αυτή είναι σημαντική για εμάς. Προτείνω το νομοσχέδιο αυτό να περάσει το συντομότερο δυνατό» είπε ο Ντιμιτρόφ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ibna.

Κατά τη διάρκεια αυτής της ομιλίας, βουλευτές φώναζαν «προδότες» από τις θέσεις τους. Μόλις ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία, άρχισαν να χτυπούν τα χέρια τους στα έδρανα και να φωνάζουν: «Προδότες, πουλήσατε το κράτος».

Η αξιωματική αντιπολίτευση VMRO-DPMNE αποχώρησε από τη συνεδρίαση, κάτι το οποίο έκαναν και οι βουλευτές των υπόλοιπων αντιπολιτευτικών κομμάτων.

Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, ο νομοθέτης του VMRO-DPMNE Dragan Danev είπε πως πρόκειται για «γενοκτονία του έθνους».

Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, διαδηλωτές βρίσκονταν έξω από το κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία. Κάλεσαν, μάλιστα, και την αντιπολίτευση να αποχωρήσει από τη συζήτηση και να βγει έξω για να συμμετάσχει στη διαμαρτυρία.

Ποια είναι η διαδικασία

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής της πΓΔΜ μετά το πρώτο "ναι", συζήτηση παραπέμπεται στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής και την Παρασκευή θα επανέλθει για την τελική συζήτηση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Αν και εκεί λάβει την πλειοψηφία, η συμφωνία των Πρεσπών θα πάει για επικύρωση στον Πρόεδρο Ιβάνοφ ο οποίος, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει θα αποπέμψει τον νόμο. Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να ξαναθέσει στη Βουλή τον σχετικό νόμο για την επικύρωση του οποίου, αυτή τη φορά, θα χρειαστεί απόλυτη πλειοψηφία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ