ΚΟΣΜΟΣ

Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ επικύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών

Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ επικύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών
REUTERS/Ognen Teofilovski

Το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ επικύρωσε σε ειδική συνεδρίαση την συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα για την επίλυση της διαφοράς του ονοματολογικού.

Η συμφωνία επικυρώθηκε με 69 ψήφους υπέρ. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της αβεβαιότητας για την πΓΔΜ καθώς είναι μια αξιοπρεπής και αποδεκτή λύση και για τις δύο πλευρές.

Σημειώνεται ότι ο «πόλεμος» μεταξύ του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ με τον πρόεδρο Γκιόρκι Ιβάνοφ, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Ο Ζόραν Ζάεφ σε τηλεοπτική του συνέντευξη σήμερα, αφού δήλωσε ότι ο λαός θα είναι αυτός που θα αποφασίσει τελικά για τη συμφωνία με την Ελλάδα, τόνισε πως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να αποφευχθεί πιθανό προεδρικό βέτο στην απόφαση που θα λάβει η Βουλή.

«Θεωρώ πως ο λαός μας θα λάβει μία σοφή απόφαση. Είμαι πολιτικός που υπηρετεί τους πολίτες του. Εγώ έκανα τη συμφωνία, δεν ήταν εύκολη. Τώρα οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα. Είμαι σίγουρος πως μία μεγάλη πλειοψηφία θα στηρίξει» τη συμφωνία, τόνισε σε συνέντευξή του στο Kanal 5, όπως αναφέρει το MIA.

Όπως τόνισε, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι αυτό που θα καθορίσει την τύχη της συμφωνίας, καθώς κάθε αποτέλεσμα θα είναι δεσμευτικό.

«Το SDSM ήταν κατά του δημοψηφίσματος στο παρελθόν, τώρα το στηρίζουμε. Το VMPO-DPMNE (σ.σ. το αντιπολιτευτικό κόμμα) ήταν πάντα υπέρ του δημοψηφίσματος. Ελπίζω η αντιπολίτευση να βρει την δύναμη γι’ αυτή τη διαδικασία και ο Πρόεδρος, Γκιόργκι Ιβάνοφ, να μην παρακωλύσει τη συνέχεια της διαδικασίας. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να μην ακυρωθεί η απόφαση του Κοινοβουλίου με ένα βέτο του Προέδρου», τόνισε πριν από τη ψηφοφορία ο σκοπιανός πρωθυπουργός, απηχώντας έτσι τις ανησυχίες για τη στάση που θα τηρήσει ο Ιβάνοφ.

Άμεση ήταν η απάντηση του Ιβάνοφ στις δηλώσεις Ζάεφ. Ο πρόεδρος της πΓΔΜ τον προκάλεσε να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του, τονίζοντας πως οι θέσεις του για το ονοματολογικό παραμένουν σταθερές.

«Καλώ τον Ζόραν Ζάεφ, με την ίδια πλειοψηφία των 2/3 που απαιτείται για τη συνταγματική αναθεώρηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία για την» αποπομπή μου από τη θέση, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της πΓΔΜ.

Στην ίδια ανακοίνωση, που δημοσιεύεται από το σκοπιανό μέσο ενημέρωσης MIA, ο Ιβάνοφ χαρακτηρίζει τη συμφωνία «επιβλαβή» και υπογραμμίζει ότι δεν θα τη στηρίξει παρά την πίεση και τις απειλές.

«Η θέση μου αναφορικά με την επιβλαβή συμφωνία είναι οριστική και δεν θα αλλάξει παρά την πίεση και τις απειλές», τονίζει χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ