ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικές εκλογές: Έκλεισαν οι κάλπες, ξεκίνησε η καταμέτρηση

Τουρκικές εκλογές: Έκλεισαν οι κάλπες, ξεκίνησε η καταμέτρηση
REUTERS/Osman Orsal & Cem Oksuz/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Ώρα μηδέν για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς οι κάλπες έκλεισαν και ξεκίνησε ήδη η καταμέτρηση.

Σύμφωνα με διαρροές του AKP, του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 52,56%.

Όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, προτεραιότητα θα δοθεί στα ψηφοδέλτια για την προεδρία ενώ σε δεύτερο χρόνο θα καταμετρηθούν και τα ψηφοδέλτια για τις βουλευτικές εκλογές.

Σε περίπτωση που δεν συντρέχει λόγος να πραγματοποιηθεί δεύτερος γύρος των εκλογών, δηλαδή εάν ο Ερντογάν συγκεντρώσει ποσοστό 50%, τότε θα ανακοινωθεί το όνομα του νικητή των προεδρικών εκλογών.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, δεν θα δημοσιοποιηθούν exit polls. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στις 18:45 ώρα Ελλάδος.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε, αλλά είμαστε καλά» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πηγαίνοντας από το σπίτι του προς το προεδρικό γραφείο, στο ιστορικό κτήριο Huber Köşkü.

«Χαμογελάω» είπε με τη σειρά του ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μουχαρέμ Ιντζέ.

Ερντογάν: Δημοκρατική επανάσταση

O Τούρκος πρόεδρος έφτασε το μεσημέρι σε εκλογικό κέντρο στο Σκούταρι της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης το μεσημέρι της Κυριακής, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ.

Δεκάδες υποστηρικτές του είχαν συγκεντρωθεί έξω από το εκλογικό κέντρο για να δουν από κοντά τον Τούρκο πρόεδρο.

Φώναζαν ρυθμικά το όνομά του, τον χαιρετούσαν και ζητούσαν να βγάλουν φωτογραφίες μαζί του.

Οι σημερινές διπλές κάλπες -προεδρικές και βουλευτικές- στην Τουρκία συνιστούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον Ταγίπ Ερντογάν και την, επί 15ετία, κυριαρχία του στην πολιτική ζωή της χώρας.

Η «απειλή» προς τον ίδιο και την εξουσία του προσωποποιείται στον μεγάλο του αντίπαλο, πρώην καθηγητή λυκείου, Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος σε λιγότερο από δύο μήνες κατάφερε να συσπειρώσει και να δώσει… νεύρο στην αντιπολίτευση.

Ιντζέ: Ας γίνει το καλύτερο για τον λαό και τη χώρα

Ο Ιντζέ, που έχει εντυπωσιάσει τους διεθνείς αναλυτές, ήταν ο πρώτος υποψήφιος που ψήφισε.

«Ας γίνει το καλύτερο για τον λαό και τη χώρα» είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα απ’ όπου θα παρακολουθήσει την καταμέτρηση.

Λίγη ώρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες, ο ίδιος εξέφρασε φόβους για νοθεία και ζήτησε από τους πολίτες να «προστατεύσουν τις κάλπες».

Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα, είπε πως θα είναι «πολύ καλό».

Μπαχτσελί: Μετά τις εκλογές η Τουρκία θα εισέλθει σε νέα περίοδο

Στις 12:00 το μεσημέρι ψήφισε και ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Όπως είπε, η Τουρκία έπειτα από αυτές τις εκλογές θα εισέλθει σε μια νέα περίοδο.

Νωρίτερα, στις 11:10 το πρωί ψήφισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μαζί με την σύζυγό του Σελβι, ο οποίος «προειδοποίησε» τους κρατικούς λειτουργούς: «Από εδώ κάνω έκκληση στους κρατικούς λειτουργούς. Δεν είστε υπάλληλοι κανενός κόμματος αλλά του κράτους. Σας προειδοποιώ να κάνετε το καθήκον σας χωρίς να δέχεστε πιέσεις για να μην υπάρξουν σκιές στις εκλογές και στη δημοκρατία μας».

Καταγγελίες για νοθεία

«Έφθασαν σε μας πολυάριθμες διαμαρτυρίες» κυρίως από την επαρχία Σανλιούρφα (νοτιοανατολική Τουρκία), δήλωσε ο εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP, ο Μπουλέντ Τεζτσάν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην έδρα του κόμματός του στην Άγκυρα.

«Οι φίλοι μας επενέβησαν τη στιγμή που συνέβησαν», πρόσθεσε.

Ο Τεζτσάν απαρίθμησε πολλά παραδείγματα αποπειρών να παραγεμιστούν κάλπες.

Μία κάλπη περιείχε ήδη μια εκατοστή ψηφοδέλτια, όλα της συμμαχίας με επικεφαλής το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα AKP, πριν καν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα.

Φοβούμενο ι νοθεία, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, αντιπολιτευόμενοι και ΜΚΟ έχουν κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες παρατηρητές για να επιβλέπουν τις κάλπες.

«Στην περιοχή υπήρξαν επιθέσεις, απειλές για να σταματήσουν τους παρατηρητές μας», δήλωσε ο Τεζτσάν.

Ο ίδιος εξέφρασε επίσης τη λύπη του για την παρουσία «ενόπλων στους δρόμους», οι οποίοι προσπαθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, να δημιουργήσουν «ατμόσφαιρα τρόμου για τους ψηφοφόρους».

Το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα, το HDP, κατήγγειλε επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρόμοιες απόπειρες νοθείας και εκφοβισμού στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ