ΚΟΣΜΟΣ

Η κυβερνοεπίθεση στο μέιλ Μπρέναν έφερε νέες αποκαλύψεις από τα WikiLeaks

Η κυβερνοεπίθεση στο μέιλ Μπρέναν έφερε νέες αποκαλύψεις από τα WikiLeaks
Σκεπτικός και ανήσυχος ο Τζον Μπρένναν Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images

Μόλις πριν λίγες ημέρες χάκερ ισχυρίστηκε πως "εισέβαλε" σε λογαριασμό μέιλ του διευθυντή της CIA, John Brennan. Εχτές, Τετάρτη, τα WikiLeaks δημοσίευσαν προσωπικές πληροφορίες που αφορούν στον ισχυρό άνδρα της υπηρεσίας και τοπ κατάσκοπο. 

Το "περίεργο" είναι πως η αποκάλυψη των WikiLeaks αφορούν σε προγενέστερες εποχές του κ. Brennan και όχι το διάστημα που πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο Μπαράκ Ομπάμα. Επίσης, δεν αποκαλύπτουν απόρρητα ντοκουμέντα αλλά αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης, νούμερα διαβατηρίου και διευθύνσεις της οικογένειάς του και συνεργατών του.

Ο πονοκέφαλος πάντως για την υπηρεσία είναι τεράστιος.

Ανάμεσα στα ντοκουμέντα που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο είναι ένα μη ολοκληρωμένο SF86, ήτοι ένα ερωτηματολόγιο το οποίο οι απασχολούμενοι πρέπει να το συμπληρώσουν για να λάβουν αριθμό κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό, μαζί με άλλες πληροφορίες, πάντα όχι απόρρητες, εμπεριέχει και προσωπικά στοιχεία για την υγεία του προσώπου, το ποινικό του μητρώο, ερωτήσεις για το εάν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών καθώς και τη σχέση του με ξένες κυβερνήσεις.

Δημοσιεύθηκαν επίσης ένα γράμμα από τον αντιπρόεδρο της Εκλεκτικής Επιτροπής της Γερουσίας για την Αντικατασκοπεία, μία ειδοποίηση του κογκρέσου από το 2008 για περιορισμό στις τεχνικές ανάκρισης και ένα έγγραφο πολιτικής της υπηρεσίεας.

Οι χάκερ υποστηρίζουν πως απέκτησαν πρόσβαση - παράνομα φυσικά - στον προσωπικό σέρβερ του Brennan την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως εκτιμάται, τροφοδότησαν τα WikiLeaks με αυτές τις πληροφορίες και απειλούν να διαρρεύσουν και άλλα ντοκουμέντα.

"Το χακάρισμα του λογαριασμού της οικογένειας Brennan είναι έγκλημα και η οικογένεια είναι το θύμα", δηλώνει η CIA σε ανακοίνωση. "Τα προσωπικά ηλεκτρονικά δεδομένα της οικογένειας Brennan family λεηλατήθηκαν με κακόβουλο λογισμικό και τώρα είναι παντού στον παγκόσμιο ιστό. Αυτή η επίθεση είναι κάτι που θα μπορούσε να συμβεί σε οποινδήποτε και πρέπει να καταδικαστεί, όχι να ενθαρρυνθεί. Δεν υπάρχει ένδειξη πως κάποιο από αυτά τα ντοκουμέντα που διέρρευσαν ως τώρα είναι απόρρητο. Αντίθετα, είναι απλά έγγραφα που θα περιμέναμε όλοι να έχει ένας πολίτης και δη όχι δημόσια".

Τα WikiLeaks προχώρησαν σε tweet αργά την Τετάρτη, με το ποίο ενημέρωναν πως σχεδιάζουν να δημοσιεύσουν και άλλα email του Brennan.

"Tomorrow we continue our @CIA chief John Brennan email series, including on US strategy in Afghanistan and Pakistan. #AfPak #CIA," the group said.

WikiLeaks publishes CIA chief's personal info

Wesley Bruer, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ