ΚΟΣΜΟΣ

Στην Ευρώπη για συνομιλίες επί της πυρηνικής συμφωνίας ο Χασάν Ροχανί

Στην Ευρώπη για συνομιλίες επί της πυρηνικής συμφωνίας ο Χασάν Ροχανί
REUTERS/Danish Siddiqui

Στην Ευρώπη θα βρίσκεται για τις επόμενες ημέρες ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, σε μία επίσκεψη που κρίνεται ως «κεφαλαιώδους σημασίας» για το μέλλον της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών απ' αυτή.

Ο Ροχανί πρόκειται να μεταβεί σήμερα και αύριο Τρίτη στην Ελβετία και στη συνέχεια την Τετάρτη στη Βιέννη, όπου τον Ιούλιο 2015 συνήφθη αυτή η συμφωνία που επέτρεψε στο Ιράν να βγει από τη διεθνή απομόνωσή του με αντάλλαγμα να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμά του και να δεσμευθεί ότι δεν θα επιδιώξει ποτέ να αποκτήσει ατομική βόμβα.

Το ταξίδι αυτό θα δώσει «την ευκαιρία να μιλήσουμε για το μέλλον αυτής της συμφωνίας», δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο Μεχραμπάντ της Τεχεράνης πριν ανέβει στο αεροπλάνο του, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση.

«Μέσα στο σημερινό πλαίσιο της αποχώρησης των ΗΠΑ (...) και των εντατικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ιράν και την Ευρώπη για να βρεθούν τα μέσα για να διαφυλαχθεί αυτή η συμφωνία», το ταξίδι αυτό «είναι κεφαλαιώδους σημασίας, στον βαθμό που θα μπορέσει να παράσχει έναν ακριβέστερο πίνακα της συνεργασίας ανάμεσα στο Ιράν και την Ευρώπη», μετέδωσε το Σάββατο το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Γασεμί.

Η Αυστρία ανέλαβε χθες για έξι μήνες την προεδρία της ΕΕ και η Ελβετία εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Ιράν καθώς αυτές οι δύο χώρες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις.

Η συμφωνία της Βιέννης υπογράφηκε ανάμεσα στο Ιράν και την Ομάδα 5+1 (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία). Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, που ανακοινώθηκε τον Μάιο από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οι άλλοι εταίροι του Ιράν στη συμφωνία αυτή επαναλαμβάνουν τη βούλησή τους να τη διαφυλάξουν, όμως το Ιράν ζητεί «εγγυήσεις» για να παραμείνει σ' αυτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ